Waterschap Aa en Maas

Waterschap tevreden over schouw

Slechts 14 schikkingen, dat was het eindresultaat van de schouw, de jaarlijks terugkerende controle van particuliere waterlopen en perceelsloten door waterschap Aa en Maas. De medewerkers van het waterschap controleerden eind november maar liefst 2100 kilometer aan sloten en oevers op profiel, staat van de duikers en onderhoudstoestand. Dagelijks Bestuurslid Jan Keijzers is tevreden: "Dankzij de inspanningen van de grondeigenaren was het watersysteem dit jaar erg goed op orde. Dat is belangrijk om wateroverlast te kunnen voorkomen en het draagt bij aan een veilig én doeltreffend waterbeheer".

Waterschap Aa en Maas schouwt de waterlopen en perceelsloten jaarlijks in de derde week van november. Dan zijn de meeste gewassen van het land en moet de natste periode nog aanbreken. Aa en Maas heeft zelf ongeveer 2800 km waterlopen in beheer en onderhoud. De particuliere sloten zijn daarmee verbonden. Het watersysteem moet vooral in periodes met veel neerslag het overtollige water goed kunnen afvoeren om overlast en schade te voorkomen. Het is belangrijk dat het profiel van de sloot goed is en dat de begroeiing en obstakels verwijderd zijn. Daarom schouwt Aa en Maas ieder jaar ongeveer 2100 kilometer aan particuliere perceel- en bermsloten.

Historisch laagterecord
Het gemiddeld aantal overtredingen dat tijdens de schouw wordt geconstateerd, schommelt meestal rond de 1000. In 2007 waren er nog 1200 overtredingen, dit jaar stelde het waterschap vast dat slechts 450 onderhoudsplichtigen in gebreke waren gebleven. Na een herinneringsbrief herstelde vrijwel iedereen binnen twee weken de tekortkomingen. Minstens zo verheugend is het feit dat bij deze 450 overtredingen er in slechts 14 gevallen sprake was van zogenaamde recidive. Dit zijn onderhoudsplichtigen die in voorgaande jaren het onderhoud ook al eens nalieten. Zoals vooraf aangegeven ontvingen deze `nalatigen' een schikking van EUR250,-. Waterschap Aa en Maas had aangekondigd vanaf dit jaar strenger op te treden tegen de recidivisten.

Communicatie
Lid van het Dagelijks Bestuur en portefeuillehouder van de schouw Jan Keijzers constateert tot zijn genoegen dat steeds meer mensen de noodzaak van goed onderhoud inzien: "Voorafgaand aan de schouw hebben we extra ingestoken op goede schriftelijke informatievoorziening. Ook hebben de medewerkers van onze buitendienst met veel grondeigenaren afgestemd en overlegd. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Dankzij het draagvlak en de medewerking van de eigenaren en pachters kunnen wij een efficiënt en veilig watersysteem garanderen".

Schouw 2008.jpg (4739 Kb)