Stadsdeel Amsterdam-Noord

Rob Post snijdt grootste taart aan in Nieuwendam

Het was gezellig druk in Buurtcentrum 't Zwanenmeer. Meer dan 60 bewoners met hun kinderen waren naar de Beemsterstraat gekomen. Daar werd de grootste taart van Nieuwendam-Noord gegeten door bewoners. Stadsdeelvoorzitter Rob Post sneed de taart aan onder luid gejuich van de kinderen. Dit was de aftrap voor de wijkaanpak.

In 't Zwanenmeer werden enkele initiatieven gepresenteerd die zijn genomineerd: een boodschappendienst voor ouderen, een maandelijkse debatavond over politiek, cultuur en kunst voor jongeren, een buurtkleed maken met vrouwen uit allerlei culturen en een feest ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in maart in 't Zwanenmeer.

De wijkaanpak is een idee van oud-minister Vogelaar. Zij stelde extra geld beschikbaar voor 40 wijken in Nederland die wel een extra impuls kunnen gebruiken. Het is de bedoeling dat de bewoners zelf met ideeën komen en die ook zoveel mogelijk zelf uitvoeren. Voor Nieuwendam-Noord is EUR 327.000 beschikbaar.

De wijkaanpak wordt begeleid door een Wijkdenktank. De leden van die denktank gaan de initiatieven beoordelen, zijn de oren en ogen van de wijk en treden op als ambassadeur.
De aandacht van de kinderen op de bewonersavond ging vooral uit naar de enorme taart van buurtbakker Kees Gutter. Die had de grootste taart gebakken: 2.40 bij 1.20 meter. De slagroomtaart was veel te groot, veel kinderen ging dan ook met een volle taartdoos onder de arm naar huis.