Friese waterschappen

vuilwatertanks

Onderzoek Wetterskip naar vuilwatertanks

woensdag, 18 februari 2009

Tijdens de watersportbeurs Boot Holland heeft Wetterskip Fryslân onderzocht hoeveel eigenaren van kajuitboten al een vuilwatertank hebben. Zeventig procent van de 357 geïnterviewde bezoekers heeft een vuilwatertank. Dit aantal overtrof de verwachtingen. De 207 eigenaren kregen de vlag `Vuilwatertank aan boord' van het waterschap. De meeste bootbezitters waren positief over het lozingsverbod. Wel uitten sommigen hun zorg over het aantal inzamelpunten voor afvalwater. In het komende watersportseizoen zal blijken of dit aantal voldoende is.

Vlag vuilwatertank

Sinds januari 2009 mogen pleziervaarders hun toiletwater niet meer lozen op het oppervlaktewater. Jaarlijks worden in Nederland namelijk tienduizenden mensen ziek van zwemmen in vervuild water. En dit komt mede door pleziervaarders die hun vieze water lozen. Met een vuilwatertank kunnen schippers het toiletwater opvangen en vervolgens afleveren bij een inzamelpunt voor afvalwater.

Wetterskip Fryslân houdt toezicht op het lozingsverbod én geeft voorlichting aan pleziervaarders. Overtreders van het lozingsverbod kunnen een boete van 135 euro krijgen. In het komende watersportseizoen neemt het waterschap monsters van water waarin veel pleziervaartuigen liggen. Er worden ook monsters genomen op plaatsen waar geen vaartuigen liggen. Dit geeft een beeld van de hoeveelheid ziekteverwekkende bacteriën en in hoeverre pleziervaarders zich aan het lozingsverbod houden.

Wetterskippers op de beurs