GroenLinks

Halsema: investeren en hervormen

Woensdag 18 februari 2009, 17:47u - Femke Halsema
* economie

* kredietcrisis

Halsema: investeren en hervormen "Als de dag van gisteren staat mij bij hoe hard de crisis begin jaren tachtig mijn stad, Enschede trof. De textielindustrie ging teloor, massawerkloosheid en armoede sloegen genadeloos toe er waren straten waar niemand meer werkte. Dat nooit meer, is het devies van waaruit ik en mijn partij GroenLinks deze akelige crisis te lijf wil gaan."Hiermee opende Femke Halsema haar bijdrage in het debat over de kredietcrisis. In haar bijdrage pleit ze voor forse investeringen, maar ook voor hervormingen om de overheidsfinanciën op lange termijn in de hand te houden.

Inbreng Femke Halsema (GroenLinks) in het debat over de aanpak van de crisis, d.d. woensdag 18 februari 2009

Als de dag van gisteren staat mij bij hoe hard de crisis begin jaren tachtig mijn stad, Enschede trof. De textielindustrie ging teloor, massawerkloosheid en armoede sloegen genadeloos toe er waren straten waar niemand meer werkte. Dat nooit meer, is het devies van waaruit ik en mijn partij GroenLinks deze akelige crisis te lijf wil gaan.

De cijfers zijn slecht; de somberste voorspellingen overtroffen. De werkloosheid stijgt razendsnel naar bijna 9% en volgens Teulings misschien wel 10% in 2011. Dat zijn 800.000 mensen op straat! Voor allen een groot persoonlijk drama. Met alle gevolgen van dien, voor de welvaart van de getroffen gezinnen, maar ook voor de maatschappij als geheel. Hierop past één antwoord: aanpak van massawerkloosheid als absolute topprioriteit!

De rest van de wereld is al langer bezig banen te redden. Hier - in Nederland - wordt tijd verspild met het tekort te tellen. Hoe kan het dat in Nederland de voorspellingen er zo extreem naast zaten? Premier: Was het kabinet te lichtzinnig? GroenLinks had in december al een Green Deal klaar. U heeft al drie kostbare maanden versplit en laat banken boven banen gaan. Nu roept `t kabinet dat het de hoogste tijd is voor onorthodoxe maatregelen.

Bij ons bestond de behoefte aan politiek met een grote P al veel langer. Niet aan taboes op het H woord, of achterhoede gevechten over een onhoudbaar regeerakkoord. Toon echt leiderschap, zonder protectionisme, zonder - zoals Kroes zegt - het omkopen van multinationals en het stelen van banen uit de buurlanden. Maar kies voor durf, investeer nu in het scheppen van groene banen en start substantiële hervormingen. Dan komt straks de schatkist ook op orde.

Gelukkig heeft nu zelfs de heer Van Geel het licht gezien. Goed getimed, heeft de CDA-er op de dag dat alle aandacht naar slechte nieuws gaat zijn draai gemaakt. Hij laat de afspraak over het tekort lopen. Gelukkig, want we weten allemaal dat noch de 2% grens uit het Regeerakkoord noch de 3% grens uit het Stabiliteitspact een absolute grens is als er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden. Alleen de heren Rutte en Wilders zijn nog ziende blind (en de heer Pechtold weet het nog niet). Zij prevelen een conservatief bezuinigingsmantra. Ik zeg hen dit: wie nu enkel en hard wil bezuinigen komt niet van de regen in de drup, maar van het noodweer in een orkaan terecht. Ik roep hen op, op hun schreden terug te keren. Het dogma van dereguleren bracht ons de kredietcrisis, straks brengt het dogma van bezuinigingen een mega depressie.

Op de korte termijn, de komende twee jaar, moet het behoud van werkgelegenheid boven een strikt beheer van de schatkist gaan. Meer dan ooit is er behoefte aan een Green Deal, Waardoor nieuwe, groene banen worden geschapen in kansrijke sectoren, als de duurzame energie, het groene bouwen en de milieu-innovatie. Er kan meer infrastructuur voor trein en tram worden aangelegd. Scholen en ziekenhuizen kunnen geïsoleerd worden. Zorg voor een garantiestelling om de kredietverlening voor de groeiende groep groene ondernemers veilig te stellen.

Uiteraard kan het extra investeren niet onbeperkt doorgaan. Op de middenlange en lange termijn moeten de tegenvallers en extra investeringen gecompenseerd worden. Want ook wij willen dat de schatkist op orde komt. Het oude budgettaire kader is failliet; het is zaak een nieuwe te maken. Daartoe is GroenLinks bereid; ook tot forse hervormingen. Voor ons zijn er geen taboes. Ons verkiezingsprogramma kende al verregaande hervormingen van de aanrechtsubsidie, de AOW, de hypotheekrenteaftrek en modernisering van de arbeidsmarkt. Ook willen wij een weeffout in het trendmatige begrotingsbeleid herstellen, laat de conjunctuur gevoelige WW-uitgaven buiten het uitgavenplafond. Voor GroenLinks is het enige criterium dat wij zoveel mogelijk banen willen behouden en nieuwe - liefst groene - banen willen scheppen.

Concreet willen wij dat overheden en sociale partners een nationaal Werkoffensief starten; intensiveer de rol van de Mobiliteitscentra en zet snel een Regionaal arbeidsmarktbeleid op poten. Werkgevers, gemeenten en onderwijsinstellingen zorgen samen voor voldoende leer-werktrajecten. Vorm de regeling Werktijdverkorting om tot studieverloven. Laat jongeren makkelijker en desnoods langer doorstuderen. Iedereen wordt geholpen aan een andere baan of aan een om- of bijscholing. Van sociale partners mag ook wat worden gevraagd. Zij dienen hun scholingsfondsen nu volledig in te zetten. De lonen moeten worden gematigd. Werk boven koopkracht.

Voor de verdere toekomst blijft het perspectief een krappe arbeidsmarkt. Juist daarom is het van belang om nu geen genoegen te nemen met een oploop van honderdduizenden mensen die een paar jaar aan de kant komen te staan. Ik doe een oproep aan het kabinet om de methode van werkstad Rotterdam (WW-plus, als het niet lukt om mensen aan een andere baan te helpen dan gaan zij na een half jaar in de publieke sector werken) toe te passen. Hou onverkort vast aan het doel 200 duizend langdurige werklozen extra aan de slag te helpen. Kortom, maak van mensen aan het werk houden of helpen de allergrootste uitdaging. Alleen dan zullen wij erin slagen de toekomstige kosten van de vergrijzing te beheersen, alsook een forse groei in het aantal onbemiddelbare langdurige werklozen tegengaan.

Met investeren en hervormen alleen kom we er echter niet. Straks zal er ook bezuinigd moeten worden. Wij denken bijvoorbeeld aan het schrappen van de JSF en de doorwerkbonus. Niet aan Ontwikkelingssamenwerking. Want dat levert al in door de economische krimp, terwijl de armste landen al het hardst door de crisis getroffen worden. Ook lastenverzwaringen zijn onontkoombaar. Zeker voor de hoogste inkomens en vermogenden is het straks tijd om echt solidair te zijn en bijvoorbeeld een hoger belasting tarief, een lagere pensioenaftrek en een vermogenstoets in de AWBZ te accepteren.

Tot slot, GroenLinks is constructief en wil daarin heel ver gaan. Ik doe echter wel een dringend appèl op kabinet en coalitie. Laat het hele parlement constructief meedenken. Wees open naar de oppositie, ook over het rapport Gerritsen. Schiet niet in de monistische reflex. Wees geen broedende kip, die niet gestoord wil worden. Openheid doorbreekt de neerwaartse spiraal van politieke concurrentie, het verschaft het kabinet beter inzicht in de wensen van de Kamer en de bereidheid van oppositie en middenveld om er gezamenlijke de schouders onder te zetten. Voorkom dat de oppositie straks te hoop loopt tegen een in de coalitiekamers bedacht pakket, dat vooral de politieke pijn over de drie coalitiepartijen uitsmeert maar niet vanzelfsprekend een antwoord is op de grote economische en maatschappelijke nood.

Premier, Wij willen de handschoen oppakken. U bepaalt of het een deal of een duel wordt.