Pijnacker-Nootdorp


datum 16 februari 2009

Voortzetting samenwerking stichting jeugd en jongerenwerk

Woensdag 18 februari ondertekenen wethouder Leo Suijker en directeur Roel van der Vet van Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden ­Holland een overeenkomst voor de uitvoering van het jongerenwerk door de stichting. Het college van burgemeester en wethouders continueert hiermee de uitbesteding van het jongerenwerk bij Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden- Holland. De jongerenwerkers zijn op 1 januari 2008 in dienst getreden bij de stichting.

Het jongerenwerk zal zich in 2009 vooral concentreren op het huidige beleid en accenten leggen op jeugdparticipatie en het vergroten van de betrokkenheid van ouders. Daarnaast worden 2 nieuwe belangrijke activiteiten opgezet te weten: professioneel meidenwerk en kinderwerk.

Kinderwerk en meidenwerk
Het jaar 2009 staat vooral in het teken van meer samenwerking met andere instellingen en gebruik maken van de samenhang tussen verschillende ontwikkelingen. Zo worden kinderwerk en meidenwerk opgestart waarbij ervoor gezorgd is dat de coördinator buitenschoolse activiteiten nu ook parttime in dienst is bij Midden Holland om het meidenwerk te gaan doen. Hiermee kan efficiënter en effectiever gewerkt worden en wordt er meer integraliteit in de uitvoering van het jeugdbeleid gerealiseerd. Ambtelijk wordt sterk ingezet om deze twee nieuwe activiteiten uit te voeren door inzet van Maatschappelijke Stages. Hiervoor zijn de eerste gesprekken met Midden Holland al gevoerd.

Samenwerking
Een ander belangrijk punt is de samenwerking tussen politie, jongerenwerk en wijkmanagement in het kader van wijkgericht werken. De werkgroep jeugd en veiligheid werkt de afgelopen jaren al omgevingsgericht en betrekt andere partners bij het oplossen van problemen in de buitenruimte. In 2009 worden de eerste ervaringen opgedaan met een nieuwe werkstructuur, waarbij onder de werkgroep jeugd drie teams (driemanschappen) nauw samenwerken. De werkgroep monitort, behandelt knelpunten en richt zich meer op beleidsmatige zaken en innovatie. De driemanschappen trekken gezamenlijk op en stemmen werkzaamheden op elkaar af wanneer het gaat om knelpunten in de openbare ruimte in relatie tot jeugd.

Driemanschappen
Driemanschappen zijn kleine lokale samenwerkingsverbanden (per kern) tussen gemeente, politie en jongerenwerk. Binnen het driemanschap wordt voortdurend gewerkt aan het verkrijgen en in stand houden van een actueel beeld van ontwikkelingen in- en rondom de groepen die zich ophouden in de buitenruimte. Daarnaast worden signalen vanuit de samenleving geïnventariseerd en geanalyseerd om vervolgens een passende actie te ondernemen. Het driemanschap komt met vaste regelmaat bij elkaar en nodigt, als daar aanleiding toe bestaat, andere partijen uit om deskundigheid in te brengen (wijkmanager, wijkagent en ambulant jongerenwerker). Verder krijgt in 2009 de participatie van ouders meer prioriteit.