Cosun

18 februari 2009

Cosun persbericht

18/02/2009
Suiker Unie krijgt groen licht voor aankoop Duitse suikerproducent

Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun, heeft overeenstemming bereikt met Nordzucker over de overname van de Danisco Sugar vestiging in Anklam (Noord-Oost Duitsland). Vandaag heeft de Duitse mededingingsautoriteit ingestemd met deze transactie. De acquisitie omvat een zelfstandige onderneming met eigen suikerquotum, klantenbestand, een suikerfabriek en een daarmee verbonden installatie voor de productie van bio-ethanol.

Met deze acquisitie versterkt Suiker Unie haar positie en marktaandeel in suiker en suikerproducten in Noord-West Europa. Tevens biedt het Suiker Unie meer mogelijkheden om internationale klanten te bedienen. Deze acquisitie biedt goede mogelijkheden om extra rendement te realiseren, in het belang van de aandeelhouders van Cosun.

Het geacquireerde bedrijf heeft in het lopende boekjaar een omzet van rond 120 miljoen euro, een suikerquotum van 112.000 ton en ca. 135 medewerkers in vaste dienst. Daarnaast wordt ca. 550.000 hectoliter bio-ethanol uit bieten geproduceerd.

Achtergrond
In 2008 heeft Danisco A/S besloten haar suikerdivisie te verkopen. Nordzucker neemt het grootste deel hiervan over, maar in het kader van de goedkeuring van de transactie door het Bundeskartellamt, wordt het Duitse onderdeel van Danisco Sugar aan Suiker Unie doorverkocht. Het doorgaan van deze transactie hangt af van de definitieve overname van Danisco Sugar door Nordzucker.

Suiker Unie heeft een suikerquotum van 805.000 ton en een omzet van ca. 650 miljoen euro en heeft vestigingen in Dinteloord, Hoogkerk (G), Puttershoek en Roosendaal. Er zijn geen gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen als uitvloeisel van deze acquisitie.

Profiel
Profiel Suiker Unie
Suiker Unie is, samen met Sensus, Aviko, SVZ, Unifine Food & Bake Ingredients en Nedalco, onderdeel van Royal Cosun. Suiker Unie produceert en levert een breed scala van suikerproducten aan de voedingsmiddelenindustrie, de foodservice en (groot)winkelbedrijven in Nederland en Europa. Op de Nederlandse retailmarkt is Suiker Unie vooral bekend onder de merknaam Van Gilse. De twee suikerfabrieken van Suiker Unie behoren tot de grootste, modernste en meest efficiënte van Europa.

Profiel Cosun
Royal Cosun is een internationaal concern dat natuurlijke voedingsmiddelen en -ingrediënten ontwikkelt, produceert en verkoopt. Op dit moment telt de coöperatie circa 11.000 leden/aandeelhouders. Bij Cosun werken ongeveer 4.200 medewerkers ­ waarvann 650 bij Suiker Unie ­ die een concernomzet realiserenn van circa 1,7 miljard euro per jaar.


------ EINDE PERSBERICHT -----