Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|18 februari   |
|2009          |
|Nummer        |
|40            |

AANPAK KREDIETCRISIS IN BRABANT:
SAMEN INVESTEREN EN STIMULEREN

De cijfers over de economische ontwikkeling als gevolg van de kredietcrisis zijn voor Noord-Brabant zorgwekkend. GS van Noord-Brabant willen nu handelen om de gevolgen te beperken en de economische structuur te versterken. GS leggen een pakket maatregelen aan Provinciale Staten voor, dat op korte termijn tot uitvoering gebracht kan worden. De Staten van Brabant nemen daarover in maart een besluit. Met de uitvoering van de maatregelen is totaal circa E400 miljoen gemoeid.

Gedeputeerde Staten nemen stimuleringsmaatregelen vanwege de economische crisis en sorteren daarmee voor op een versterking van de economische structuur van de provincie. De provincie kan dat niet alleen. Zij zet in op de samenwerking met het bedrijfsleven, andere overheden en maatschappelijke organisaties. Het pakket omvat circa E60 miljoen aan stimuleringsmaatregelen en ruim E300 miljoen aan voorfinancieringen en participatiemaatregelen.

De projecten richten zich op de versterking van de arbeidsmobiliteit, op innovatieve starters, de herstructurering van bedrijventerreinen, kennis en innovatie, het MKB, de woningbouw, energiebesparing en monumenten. De provincie richt zich op projecten die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden.

Niet doorschieten in somberheid
"Wij moeten niet in somberheid doorschieten" zei de Brabantse Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen. "De Brabantse economie heeft eerder tegenslagen ondervonden en is daar sterker uitgekomen. De basis is goed."
Tijdens de persconferentie gaf zij aan dat de provincie binnen haar mogelijkheden voorsorteert op een aanpak van het Rijk. De maatregelen werden toegelicht door de gedeputeerden Paul Rüpp, Annemarie Moons en Onno Hoes.

VOORGESTELDE ACTIES

Kennis en innovatie
In aansluiting op de mobiliteitscentra van het Rijk zal de provincie samen met het Pact Brabant HRM-servicepunten en leerwerkservicepunten opzetten. Mensen die zich daar melden worden naar werk toegeleid door scholing op maat en worden geholpen bij hun zoektocht, de leerwerkservicepunten richten zich op stageplekken. Verder wordt de participatietak van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij versterkt. Daarbij wordt ook gekeken of kenniswerkers die met ontslag bedreigd worden, gestimuleerd kunnen worden om een eigen bedrijf te starten, hetgeen leidt tot behoud van kennis en werkgelegenheid. Ook kan onderzocht worden of kenniswerkers ingezet kunnen worden op onderzoeksprogramma's bij de universiteiten.

Herstructurering bedrijventerreinen
Noord-Brabant loopt voorop met de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen. Door nu een aantal investeringen in de tijd naar voren te halen wordt een aantal projecten versneld uitgevoerd, in aanvulling op het lopende programma ( o.a.Halsteren, Cranendock in Budel, starterscentrum Roosendaal en de Run in Veldhoven, Bergen op Zoom, Best, Breda, Deurne, Etten-Leur, Heusden, Roosendaal, Tilburg en Uden).

Woningbouw
De start van nieuwe bouwprojecten is met 30 tot 40% teruggelopen. Door een omvangrijk investerings en risicofonds in het leven te roepen willen GS de bouw van 4- tot 5000 woningen zeker stellen. Daarmee zijn tussen de 6- en 7000 rechtstreekse arbeidsplaatsen gemoeid.

Duurzaamheid
Binnen de bestaande woningvoorraad willen GS in de periode 2009-2011 een extra ambitie verwezenlijken om in 20.000 woningen energiebesparende maatregelen door te voeren. Te denken valt aan isolatie- en zonne-energietoepassingen en HR-ketels.
Energiezuinig en schoon rijden (bijvoorbeeld electrisch) ontziet het klimaat en het milieu. Brabant heeft een sterke positie in de research en development in de automotivesector. Een deel van de acties richt zich op het versterken van deze sector. Het inzetten op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken levert werkgelegenheid in de automotive sector op.

Monumenten
De monumentensector is door de financiële crisis getroffen. Er zijn veel restauratiesubsidies toegekend maar de uitvoering stokt omdat de eigenaren een deel van de restauratie zelf betalen. GS willen deze eigen bijdrage voorfinancieren en het renteverlies voor rekening van de provincie laten vallen.



Provincie Noord-Brabant