Provincie Gelderland

Arnhem, 18 februari 2009

Apeldoorns Kanaal zoekt gebruikers
Gelders Debat in Heerde

Kan het Apeldoorns Kanaal de motor voor de economie in de regio worden? Wat kan het kanaal nog meer betekenen? Wat moet er dan worden aangepakt door wie en hoe? En wie gaat het betalen? Daarover gaan Provinciale Staten in debat met om- en aanwonenden, gebruikers, eigenaren en gemeenten. Het eerste Gelderse Debat van 2009 vindt plaats op woensdagavond 25 maart van 18.00 tot 20.00 uur in restaurant en partycentrum De Keet van Heerde, Eperweg 55 in Heerde.

Tussen Hattem en Dieren ligt sinds 1864 het alternatief voor de IJssel, het Apeldoorns Kanaal. Een industrieel en cultureel erfgoed. Op dit moment is het kanaal over grote delen niet meer bevaarbaar. Enkele sluizen zijn met provinciaal geld in het verleden gerestaureerd. Steeds vaker wordt de wens gehoord om er weer een echte vaarroute van te maken voor de recreatievaart. Daar zijn voor- en tegenstanders van. De tegenstanders benadrukken vooral dat het bevaarbaar maken van het kanaal veel geld kost en nauwelijks meerwaarde oplevert. Voorstanders zien vooral een uitgelezen kans om de regionale economie te versterken.

Stellingen
Het debat, onder leiding van Angelique Krüger en statengriffier Bob Roelofs, wordt aan de hand van drie stellingen gevoerd. Woordvoerders van de verschillende statenfracties reageren op een stelling die vooraf wordt gegaan door een kort interview. De eerste stelling -een bevaarbaar Apeldoorns Kanaal is hard nodig voor de regionale economie- wordt ingeleid door Roel Docter, voorzitter van de Stichting Recreatie Wapenveld. Rick Scholten, kenner van het kanaal, licht de tweede stelling toe: Apeldoorns Kanaal, het behouden waard. De Grontmij verzorgt daarna een vijf minuten durend vergezicht van het kanaal in 2018. Het laatste interview is met Piet Zoon, voorzitter Stichting Apeldoorns Kanaal en gaat over de derde stelling: Apeldoorns Kanaal, Nu of nooit. De avond wordt afgesloten met de vraag die aan het begin al werd gesteld: zijn er nu daadwerkelijk gebruikers gevonden?

Programma
's Middags wordt gestart met een informatieve excursie voor statenleden. Deze bestaat uit boottocht van Hattem naar Wapenveld en een busrit langs het kanaal. De bus naar Hattem vertrekt om 12.30 uur vanaf de parkeerplaats bij De Keet. Voor belangstellenden is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wanneer u mee wilt kunt u zich voor 18 maart opgeven bij de griffie van de provincie Gelderland, griffie@prv.gelderland.nl. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd. Vanaf 17.00 uur staat de deur van De Keet van Heerde open voor de inloop met broodjes. Burgemeester Inez Pijnenburg van Heerde opent om 18.00 uur. Vanaf 19.00 uur wordt het debat een uur lang live uitgezonden op radio Gelderland en enkele regionale media . De avond wordt afgesloten om 20.00 uur.



Provincie Gelderland