Gemeente Amersfoort

Dit is een gezamenlijk persbericht van
Politie Eemland zuid, Voedsel en Waren Autoriteit, GGD Midden-Nederland, STAP, Centrum Maliebaan en gemeente Amersfoort

woensdag 18 februari 2009

VWA start controle op leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is het afgelopen weekend in Amersfoort gestart met intensieve controles op leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. Er mag geen alcohol verkocht worden aan jongeren tot 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren tot 18 jaar. De controles vinden plaats in het kader van het project Amersfoort Fr!s, gestart om gezondheidsschade bij jongeren door alcoholgebruik tegen te gaan.

Tijdens het weekend zijn 28 verkooppunten bezocht: 10 supermarkten, 9 horecazaken, 5 para commerciële horecazaken, 3 snackbars en 1 slijterij. De controleurs van de VWA controleerden tijdens deze eerste actie in bedrijfskleding. Zij hebben de ondernemers gewezen op de regels en informatie gegeven over de wijze waarop de regels nageleefd kunnen worden. De indruk bestaat dat door de zichtbare aanwezigheid de ondernemers zich strikter aan de regels hielden.

Fr!s- controles
Een van de speerpunten van het project Amersfoort Fr!s zijn de Fr!s-controles. Het komend jaar zal de VWA zeer regelmatig in Amersfoort de leeftijdsgrenzen controleren, soms in bedrijfskleding en soms in burger. Alle alcoholverkopers zoals supermarkten, slijterijen, cafés, discotheken, sportkantines en evenementen kunnen controle verwachten. Ondernemers die in de fout gaan krijgen een boete. De hoogte daarvan varieert van 900 tot 3.600 euro. Als er uiteindelijk geen verbetering optreedt kan de gemeente besluiten om vergaande maatregelen te nemen, zoals het intrekken van de drankvergunning.

Project Amersfoort Fr!s
Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit recent onderzoek blijkt dat drinkgedrag van jongeren het meest beïnvloed wordt door de omgeving van de jongere. Daarom voert de gemeente samen met de Stichting Alcoholpreventie, de GGD, de VWA, Centrum Maliebaan en de politie in 2009 en 2010 het project Amersfoort Fr!s uit. Dit is een veelzijdig project dat de omgeving van jongeren actief benaderd, bijvoorbeeld ouders, scholen, het jongerenwerk en alcoholverkopers. Via deze omgeving probeert Amersfoort Fr!s de jongeren te bereiken met als doel het alcoholgebruik uit te stellen of te verminderen. Vooral bij jongeren onder de 16 jaar is het belangrijk om het alcoholgebruik te voorkomen, omdat voor hen de blijvende gezondheidsschade het grootst is.

Noot voor de redactie,