Warmte uit de aarde verwarmt woning

17/02/2009 09:05

Stichting Vestia Groep

Vestia Den Haag Zuid-West gaat voor energiezuinig en duurzaam

Woensdagmiddag 18 februari start Vestia Den Haag Zuid-West met de bouw van 66 koop-eengezinswoningen aan de Zuidlarenstraat in Den Haag. Om 17.00 uur zal door wethouder Marnix Norder de feestelijke handeling uitgevoerd worden op de bouwplaats aan de Zuidlarenstraat. Dit bouwproject, La Ligne genaamd, is één van de eerste projecten waarvan de woningen worden voorzien van een duurzaam energiesysteem en daardoor worden aangesloten op diepe aardwarmte; geothermie. Hierdoor beschikken deze daardoor allemaal over vloerverwarming. Daarnaast is dit de eerste fase van de vernieuwing rondom de Zuidlarenstraat in Den Haag Zuidwest (www.zuidlarenstraat.nl). Het project wordt gerealiseerd door Dura Vermeer Bouw Leidschendam.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte komt uit de kern van de aarde. Deze is erg heet: 2.000 tot 10.000 graden Celsius. Deze warmte stroomt van de kern naar de korst van de aarde. De energievoorraad in de aardkorst is vrijwel onuitputtelijk. Zandsteen is geschikt om het warme water omhoog te pompen, omdat het waterdoorlatend is. Onder Den Haag bevindt zich zo'n laag. Op een diepte van twee kilometer kan warm water met een temperatuur van ongeveer 75 graden Celsius uit de diepe aarde omhoog worden gepompt.

Vestia en duurzaamheid

Kwaliteit betekent volgens Vestia per definitie ook duurzaamheid. Vestia vindt dat zij als woningcorporatie de maatschappelijke plicht heeft om hierin voorop te lopen. Een verantwoorde keuze voor materialen en technieken bij nieuw- en verbouw, beperkt de belasting van het milieu en spaart schaarse grondstoffen.

Voorbeelden hoe duurzaam Vestia is: Toepassing milieuvriendelijk hardhout met het FSC keurmerk; sloopmateriaal geschikt laten maken voor hergebruik; innovatief energie besparen door bijvoorbeeld gebruik zeewatercentrale voor woningverwarming, warmtepompen en gebruik van restwarmte uit Pernis.





http://www.zuidlarenstraat.nl