Dienstenbond CNV

Nieuws

17 februari 2009

All-in uurloon ook bij C1000

Nadat CNV Dienstenbond Albert Heijn voor de rechter heeft gedaagd vanwege de invoering van het all-in-uurloon komen er verontruste geluiden vanuit verschillende andere supermarktorganisaties. Ook zij blijken arbeidsovereenkomsten aan te bieden op basis van een all-in-uurloon. Via leden is CNV Dienstenbond geïnformeerd over het aanbieden van arbeidsovereenkomsten op basis van een all-in-uurloon bij C1000. Daarmee overtreedt C1000 de cao en wetgeving. CNV Dienstenbond heeft Schuitema, de moederorganisatie achter C1000, om opheldering gevraagd.

Bij arbeidsovereenkomsten op basis van een all-in-uurloon worden een aantal arbeidsvoorwaardelijke componenten verwerkt in het uurloon, zoals vakantiegeld, vakantie-uren, en roostervrije uren. Het aanbieden van arbeidsovereenkomsten op basis van een all-in-uurloon is onacceptabel omdat daarmee de zeggenschap van medewerkers over hun te werken uren (nog verder) ondermijnd wordt. Medewerkers hebben geen beschikking meer over vakantie-uren en roostervrije uren. Door het invoeren van een all-in-uurloon zal de druk om op meer uren te komen werken groter worden. Ook het aantal afgesproken uren zal gaan fluctueren, waarmee werknemers in toenemende mate ingezet gaan worden op de tijden die de ondernemer uitkomt, maar niet op tijden die ook de medewerker uitkomt. De verhoudingen tussen werk en privé zullen steeds meer onder druk komen te staan.

Naleving cao
Met het aanbieden van arbeidsovereenkomsten op basis van een all-in-uurloon leeft C1000 de cao voor de supermarkten niet na. Daarin staat namelijk beschreven hoe om te gaan met roostervrije uren, vakantie-uren en vakantietoeslag:

ADV/Roostervrije uren kunnen worden uitbetaald door middel van toeslag van 8,1% op het uurloon. Maar alleen na instemming van werknemer en werkgever. Het kan dus niet verplicht zijn. Bij een all-in-uurloon heb je geen keuze.
Vakantie-uren uitbetalen mag alleen bij beëindiging van het dienstverband. Vakantie-uren zijn bedoeld om met behoud van loon met vakantie te gaan. Dat is niet het geval bij een all-in uurloon. Vakantietoeslag van 8% over het voorafgaande jaar verdiende loon moet eenmaal per jaar, uiterlijk in mei, worden uitbetaald. Slechts een derde deel van de toeslag mag op een vroeger tijdstip worden uitbetaald. Bij een all-in-uurloon krijg je elke periode een klein deel van je vakantietoeslag.

Ook de wet bepaalt dat elke medewerker een minimum aantal vakantiedagen heeft en ook daar kan niet van afgeweken worden. Al eerder heeft een rechter een uitspraak gedaan over deze onderwerpen. CNV Dienstenbond heeft Schuitema gevraagd om opheldering te geven over het aanbieden van arbeidsovereenkomsten op basis van een all-in uurloon en dat niet langer te doen. Graag horen wij van jou of je te maken hebt met een all-in-uurloon. Meld het ons! Word lid!
Ook nu blijkt dat het lidmaatschap van CNV Dienstenbond loont. Wij zijn immers betrokken bij de ontwikkelingen bij Schuitema en C1000 en zorgen ervoor dat Schuitema en C1000 geen vrij spel hebben. De cao is er immers niet voor niets. Maak ook je collega's lid van CNV Dienstenbond. Wij bieden onze leden een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee je al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op www.cnvdienstenbond.nl.

Voor vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief kunt u bellen of mailen met bestuurder Wessel Breunesse: 035-6460580 of w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.

Kijk voor de kwestie van all-inn uurloon bij Albert Heijn hier.