Gemeente Stadskanaal

Raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert op maandag 23 februari 2009. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raad te bezoeken.

Op de agenda staat:

Besluitvorming met debat:

* Voorstel herziening tarieven- en subsidiebeleid sport*
* Nationaal Actieplan Sport en Bewegen*

* Verordening onroerende-zaakbelastingen 2009*
* Onderzoek naar intergemeentelijke samenwerking Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde

Besluitvorming zonder debat:

* Ontslagverzoek plaatsvervangend griffier mevrouw J. van den Berg
* Benoeming leden welstandscommissie 2009*
* Aanpassing Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Stadskanaal*

* Controleprotocol 2008*

De vergaderstukken kunt u op deze website bekijken en liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis.

Inspreken tijdens de vergadering is mogelijk bij agendapunten met een
*. U kunt dit melden bij de griffie tot één uur voor aanvang van de vergadering, E griffie@stadskanaal.nl of T (0599) 631 409. Inspreken is uw mening geven over het onderwerp, als uw belangen of de belangen van uw organisatie in het geding zijn.

Dalende prijzen op de woningmarkt hebben nog geen effect op de WOZ-waarde

Eind februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen over 2009. Als u eigenaar van een woning of ander pand bent, staat ook de WOZ-waarde op het aanslagbiljet vermeld. Het aanslagbiljet is ook meteen de WOZ-beschikking. De WOZ-waarde heeft u in 2010 nodig voor de aangifte inkomstenbelasting 2009. Bewaar het aanslagbiljet daarom goed.

Financiële crisis

De financiële crisis in 2008 zorgde voor een daling van de beurskoersen en had gevolgen voor de woningmarkt. Ook in onze gemeente was dat het geval. De prijzen van woningen zijn in 2008 niet of nauwelijks gestegen. In 2009 zullen de prijzen van woningen naar verwachting verder onder druk komen te staan.

De malaise op de woningmarkt heeft voor de WOZ-waarde van 2009 echter nog geen gevolgen.

Waardebepaling

Op grond van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) moet de gemeente op de WOZ-beschikking 2009 de (geschatte verkoop-) waarde van uw woning vermelden, zoals die op 1 januari 2008 gold. De gemeente mag voor de WOZ-beschikking 2009 geen rekening houden met het effect van de kredietcrisis op de woningmarkt, die in de loop van 2008 is ontstaan. De gevolgen van de kredietcrisis worden pas in de waardebepaling van onroerende zaken voor het belastingjaar 2010 meegenomen. Het kan daarom zijn, dat de waarde van uw woning op de WOZ-beschikking 2009 hoger is dan de marktwaarde van uw woning op dit moment.

Bezwaar

U kunt zoals gebruikelijk binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet schriftelijk bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde. Bezwaren die gericht zijn op de door u veronderstelde waardedaling van uw woning tengevolge van de kredietcrisis, worden om de hierboven genoemde redenen afgewezen.

50,00 euro voor minima

Had u een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm in 2008? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige uitkering van 50,00 euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om voor 2008 deze eenmalige uitkering beschikbaar te stellen.

Automatische betaling

Had u in 2008 een bijstandsuitkering van de gemeente Stadskanaal of heeft u op een andere wijze een beroep gedaan op een minimaregeling, dan hoeft u niet meer aan te vragen. U hebt dan in december 2008 deze eenmalige uitkering al automatisch op uw bank- of girorekening gekregen.

Aanvragen voor 1 maart 2009

Hebt u nog geen betaling ontvangen, dan kunt u een aanvraagformulier afhalen bij het Loket Wonen Welzijn en Zorg in het gemeentehuis. De openingstijden zijn op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook bellen op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur, T (0599) 631 414.

Het ingevulde formulier moet samen met de bewijsstukken voor 1 maart 2009 bij de gemeente binnen zijn. Aanvragen die na deze datum binnenkomen worden niet meer behandeld. Denkt u er wel aan dat u de bewijsstukken van uw inkomensgegevens meestuurt?

De voorwaarden


* U bent 18 jaar of ouder

* Uw netto inkomen in oktober 2008 is maximaal 120% van de bijstandsnorm

Maximum netto inkomen per maand in peilmaand oktober 2008:

21 jaar of ouder, maar jonger dan 65 jaar:

* gehuwd of samenwonend: EUR1.457,75

* alleenstaande ouder: EUR1.311,98

* alleenstaande: EUR1.020,43

Bovenstaande inkomensgrenzen gelden ook voor jongeren van 18 tot 21 jaar die zelfstandig wonen.

65 jaar of ouder:

* gehuwd of samenwonend: EUR1.531,42

* alleenstaande ouder: EUR1.376,65

* alleenstaande: EUR1.116,19

jongeren van 18 tot 21 jaar, thuiswonend:

* alleenstaande: EUR251,87

* alleenstaande ouder: EUR543,41

* gehuwd of samenwonend, beiden jonger dan 21 jaar, zonder kind(eren): EUR503,74

* gehuwd of samenwonend, één partner ouder dan 21 jaar, zonder kind(eren): EUR980,75

* gehuwd of samenwonend, beiden jonger dan 21 jaar, met kind(eren): EUR795,28

* gehuwd of samenwonend, één partner ouder dan 21 jaar, met kind(eren): EUR1.272,30

Voor deze regeling is geen vermogenstoets van toepassing.

Inloopbijeenkomsten Parkwijk

De wijkraad Parkwijk, Lefier (voorheen Wooncom), gemeente, Zorggroep Meander, De Brede School Parkwijk, buurthuis De Trekschuit, huurdersorganisatie De Koepel en Wijkaanpak Stadskanaal organiseren twee inloopbijeenkomsten. Tijdens deze inloopbijeenkomsten kunnen bewoners uit de Parkwijk en andere belangstellenden allerlei informatie verkrijgen over wat er allemaal speelt in hun wijk.

De aanwezige organisaties laten u zien en vertellen u waar ze mee bezig zijn. De bijeenkomsten zijn op woensdag 25 februari in buurthuis De Trekschuit en op donderdag 26 februari in Het Drouwenerhof. Beide bijeenkomsten zijn van 16.00 tot 20.00 uur.

Meer weten? Bekijk dan de website van Wijkaanpak Stadskanaal.

Beleidsregels voor uitstallingen

In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Stadskanaal is het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg geregeld. Het is verboden om zaken en goederen op of aan de weg te stallen.

Omdat de gemeente toch tegemoet wil komen aan de winkeliers, zijn er sinds 2006 Beleidsregels voor uitstallingen. Hierin wordt het uitstallen van goederen mogelijk gemaakt.

Regels

Hiervoor gelden regels. Zo moeten de goederen op het trottoir onmiddellijk grenzend aan en lopend langs de voorgevel van het winkelpand uitgestald worden. Er mag dus geen ruimte tussen de uitstalling en het winkelpand zitten. Er dient altijd een vrije doorgang van ten minste 2,5 meter te blijven bestaan, ook vanuit een eventueel tegenoverliggend pand. Is die ruimte er niet, dan mag er geen uitstalling plaatsvinden.

Onder uitstallingen vallen alle soorten objecten, ook reclameborden, kledingrekken enz. Wilt u meer informatie dan kunt u de beleidsregels uitstallingen bekijken via onze regelingenbank.

Controle

De gemeente zal de komende tijd controleren of iedereen voldoet aan deze regels. Bij het overtreden van deze regels zal er een boete worden opgelegd. Tevens kan de gemeente besluiten de winkelier in kwestie de mogelijkheid van het uitstallen van goederen te ontzeggen.

Voor vragen over deze regels, kunt u contact met mevrouw Van 't Ende opnemen, T (0599) 631 403.

Inzameling kunststofverpakkingen

In januari is gestart met de inzameling van kunststofverpakkingen. Hiervoor zijn speciale zakken huis aan huis verspreid. De volle zakken worden eens per maand ingezameld in de groene week. De inzamelweken zijn: week 4, 8, 12, 18, 22, 26, 30, 34, 38, 42, 46, en 50.

Inzameldag

Op welke dag u de zakken bij de openbare weg kunt zetten vindt u in het schema van de inzamelroutes hieronder.

* Maandag: Stadskanaal-Noord, Waterland, Maarswold, Maarsstee, Centrum (tot Amerikalaan)

* Dinsdag: Maarsveld, De Hagen, Vogelwijk, Horsten, Borgen
* Woensdag: Musselkanaal

* Donderdag: Alteveer, Onstwedde, Kern Mussel en rest buitengebied Stadskanaal

* Vrijdag: Parkwijk tot Gasselterstraat, Ceresdorp, Vleddermond, buitengebied tussen Mussel en Onstwedde

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 6 februari tot 13 februari 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Oosterkade 6, het bouwen van een zalencomplex, d.d. 10 februari

Musselkanaal

* Schoolstraat 147, het uitbreiden van een bedrijfsruimte, d.d. 6 februari

* Technicumstraat 6, het gedeeltelijk wijzigen van een voorgevel, d.d. 6 februari

Onstwedde

* Dorpsstraat 8, het verbouwen van een tandartspraktijk, d.d. 12 februari

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie.

De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Verleende ontheffing

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij bij besluit van 10 februari 2009, een ontheffing van het parkeerverbod grote voertuigen hebben verleend aan:

* Stichting Openbare Bibliotheken Zuid Groningen, voor het parkeren van de bibliobus aan de Zandtangerweg in Mussel, op woensdag van 18.00 tot 19.30 uur. Deze ontheffing is tot wederopzegging verleend.

Bezwaren tegen dit besluit kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

Wet milieubeheer

In het publieksbureau van de gemeente Stadskanaal liggen vanaf heden ter inzage:

Meldingen met maatwerkvoorschrift op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:


* Hendri Mestemaker Transport, Sluiskade 21 in Musselkanaal, inzake het oprichten van een inrichting (transportbedrijf) op de locatie plaatselijk bekend Tinnegieter 28 in Stadskanaal. In het kader van de geluidsnormen is een maatwerkvoorschrift gesteld.
* Kornelius Investments BV, Lichtboei 11 in Stadskanaal, inzake het veranderen van een inrichting (opslag van goederen) op de locatie plaatselijk bekend Touwslager 6 in Stadskanaal. In het kader van de geluidsnormen is een maatwerkvoorschrift gesteld.

Er is een maatwerkvoorschrift gesteld tot beperking van de geluidsbelasting door bovengenoemde bedrijven. Dit maatwerkvoorschrift ligt bij de melding ter inzage. Tegen het maatwerkvoorschrift is gedurende zes weken bezwaar mogelijk bij het gemeentebestuur.

Meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:


* Maatschap J. en A. Nonkes, Blekslage 4 te Onstwedde, inzake het oprichten van een foliebassin, op de locatie plaatselijk bekend 2e Barlagerweg ongenummerd, kadastraal bekend sectie N, nummer 429.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze meldingen (artikel 8.40) slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de meldingen zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis tot en met 2 april 2009.

Meldingen op basis van artikel 8.19 van de Wet milieubeheer van:


* Johan Schuitema BV, Zandtangerweg 46 in Mussel, inzake het uitbreiden van de opslag voor tuin- en agrarische benodigdheden aan de Zandtangerweg 46 in Mussel.

Belanghebbenden kunnen tegen deze beschikking binnen zes weken na de dag van publicatie van het besluit een bezwaarschrift indienen bij het gemeentebestuur.

Tevens kunnen zij bij de Raad van State een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Een dergelijk verzoek richt u tot de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Onttrekking aan de openbaarheid

Vanaf 18 februari 2009 ligt bij de balie van het team ruimte ter inzage:

* het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om een deel van de Ohmweg in Stadskanaal aan de openbaarheid te onttrekken.

Tegen dit voorstel kunnen gedurende zes weken na 18 februari 2009 bezwaren worden ingediend.

* 18 februari 2009