Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 13 februari 2009

Marathon populairder dan ooit in 'atletiek minded' Amsterdam


- Nieuw: Nederlands kampioenschap marathon in Amsterdam -

De belangstelling voor de 34ste editie van de Amsterdam Marathon groeit jaarlijks. Zondag 18 oktober 2009 kunnen echter maximaal 25.000 deelnemers vanuit het Olympisch Stadion van start gaan. Deelnemers uit ruim 70 landen proberen de komende maanden op www.amsterdammarathon.nl in aanmerking te komen voor de gewilde startnummers. De organisatie is er trots op dat de Atletiekunie dit jaar het Nederlands kampioenschap marathon aan Amsterdam heeft toegekend. Een stad waarin atletiek een prominente plaats in heeft genomen getuige ook de kandidaatstelling voor het Europees kampioenschap Atletiek in 2014 en de Olympische ambities voor 2028.

NK marathon sinds 1988 terug in Amsterdam

Na de afgelopen jaar voor Eindhoven te hebben gekozen zullen dit jaar bij zowel de senioren als de masters de nationale titels in Amsterdam worden verdeeld. Voor het laatst vond het Nederlands kampioenschap in 1988 in Amsterdam plaats. Het eerste NK was in 1914. Toen Hendrik Wessels in 3.11.23 in Amsterdam Nederlands kampioen werd bij de mannen. De vrouwen moesten tot 1981 wachten, toen Carla Beurskens in Kijkduin in 2.42.56 Nederlands eerste marathon kampioene werd. Totaal vond het NK marathon 11 keer plaats in onze hoofdstad.

Aantrekkelijk programma voor het hele gezin

In Amsterdam kunnen de deelnemers niet alleen kiezen voor een marathon, maar ook een halve marathon, 7,5 km en enkele jeugdlopen staan zondags op het programma. Daarnaast wordt de bezoekers ook dit jaar drie dagen lang een aantrekkelijke Marathon Markt in Sporthallen-Zuid, een Pasta Party in een luxe hal voor het Olympisch Stadion en op zaterdag een 5 km-lange Sky Radio Good Morning Run in het Amsterdamse Bos aangeboden. Velen kiezen er echter voor met de hele familie een weekendlang te genieten van de talrijke Amsterdamse toeristische attracties.

Nederlands kampioenschap Bedrijven Estafette Marathon Een populair onderdeel van het evenement is de NK Bedrijven Estafette Marathon. In teamverband kunnen bedrijven de hele marathon lopen. Voor het derde jaar staat bovendien de Nederlandse titel voor beste bedrijventeam in Ekidenvorm op het spel. Een Ekiden is een estafette over 42,195 km in zes etappes. Voor iedere sportieve loper een prima kans om de sfeer van deze internationale marathon te proeven. De estafette marathon is voor bedrijven tevens een aantrekkelijke combinatie van netwerken en hardlopen. Immers bedrijven ontmoeten elkaar voor, tijdens en na het lopen. Start en finish vinden plaats voor de eretribune in het Olympisch Stadion. Voor het stadion zal een luxe hal worden ingericht waar de maximaal 150 deelnemende bedrijven een exclusieve ontvangst krijgen aangeboden. Inschrijving is t/m 20 september 2009 of tot het maximaal aantal teams bereikt is mogelijk op www.amsterdammarathon.nl.

Noot aan de redactie (