GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

Groenlinks: Rotterdam in 2010 fietshoofdstad van Nederland

Rotterdam, 18 februari 2008

Rotterdam kan in 2010 de fietshoofdstad van Nederland worden. Dat denkt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij dient vandaag een plan in om 2010, het jaar waarin de Tour de France in Rotterdam van start gaat, uit te roepen tot Fietsjaar.

De havenstad ligt qua fietsgebruik nu nog ver achter op koploper Utrecht. In Rotterdam wordt 25 procent van de ritten per fiets afgelegd, in Utrecht is dat 40 procent. Het Rotterdamse raadslid denkt met slimme maatregelen de 15 procent achterstand volgend jaar in te kunnen lopen. 'We hebben de Tourstart bij Utrecht weggekaapt, dan moeten we deze wedstrijd ook kunnen winnen.'

Om het fietsen in Rotterdam aantrekkelijker te maken wil Bonte alle fietspaden en fietsenstallingen die voor de komende tien jaar op de planning staan, in twee jaar versneld aanleggen. Het gaat in totaal om 30 miljoen aan investeringen in fietsvoorzieningen. 'Door de investeringen in de planning naar voren te halen, stimuleren we niet alleen het fietsgebruik maar ook de economie. En we besparen als gemeente ook nog eens geld vanwege de lagere bouwkosten op dit moment'.

Daarnaast wil GroenLinks het fietsen stimuleren door alle bewaakte fietsenstallingen in 2010 gratis te maken, de wachttijd voor verkeerslichten voor fietsers terug te brengen tot maximaal 1 minuut en alle stations uit te rusten met ov-fietsen. Alle Rotterdammers krijgen als het aan de GroenLinks-fractie ligt in 2010 een fietsroutekaart van de stad die ook op internet is te raadplegen en via de fiets-TomTom; geslaagde inburgeraars ontvangen van de gemeente een opgeknapte weesfiets.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 24 759 207