Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 18 februari 2009

Verhuur gemeentewoningen moet transparanter

De tijdelijke verhuur van gemeentewoningen moet transparanter. Daarom kondigt het college van burgemeester en wethouders maatregelen aan om de transparantie, gelijke behandeling en integriteit te versterken. Voortaan worden medewerkers van SRO, Zinnig Beheer en Meer en de gemeente uitgesloten van verhuur, waarmee de schijn van belangenverstrengeling en ongeoorloofde bevoordeling wordt voorkomen.

In het onderzoek wordt geconstateerd dat 12 van de 90 woningen zijn verhuurd aan (ex)medewerkers van de SRO of van de gemeente of hun familieleden. Deze gemeentelijke woningen worden tijdelijk, in afwachting van definitieve ontwikkelingsplannen, verhuurd. Gebleken is dat de verhuur primair gericht is op efficiency en kostenbeheersing. De verhuur van de woningen verloopt efficiënt en doelmatig, aldus het feitenonderzoek van de gemeente. Bij de vaststelling van de huurprijzen wordt geen onderscheid gemaakt tussen medewerkers van SRO, gemeente, hun familieleden en de andere 78 huurders.

Transparantie
Wel zijn grotere transparantie en gelijke kansen aandachtspunten. Daarom zal de tijdelijke verhuur meer onder de aandacht worden gebracht in de publiciteit, komt er een basisset voor toewijzingsregels en vindt een actualisatie van de huurprijsvaststelling plaats. De maatregelen die het college nodig acht, moeten bij SRO en Zinnig Beheer en Meer worden getroffen.

Het college besloot eind december vorig jaar de gang van zaken rond de tijdelijke verhuur van gemeentelijke woningen nader te onderzoeken, toen bij een eerste toets door de gemeente vraagtekens rezen. Aanleiding hiervoor waren vragen van de gemeenteraad en publicaties in de media.

De gemeente is opdrachtgever en SRO en Zinnig Beheer en Meer beheren en verhuren gemeentelijke grond en panden in Amersfoort. Het gaat daarbij om woningen, bedrijfsgebouwen en andere panden. Daaronder vallen ook de woningen die tijdelijk worden verhuurd, waar het onderzoek zich op richt.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort