Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over over haatzaaiende uitlatingen tijdens anti-Israëldemonstratie

18 februari 2009

Vragen van de leden De Roon en Wilders (beiden PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over haatzaaiende uitlatingen tijdens anti-Israëldemonstratie.


1. Vraag

Kent u het bericht "Van Bommel bedoelde de `geweldloze' intifada"?1


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Is het waar dat tijdens een demonstratie (tegen Israëlisch optreden in de Gazastrook) op 3 januari 2009 in Amsterdam, door groepen mensen is gescandeerd "Hamas, hamas, alle joden aan het gas"?


2. Antwoord

Ja, achteraf blijkt uit de opnames op YouTube dat de betreffende tekst inderdaad is gescandeerd.


3. Vraag

Kunt u zich herinneren, dat in 2002 honderden FC Utrecht-supporters door de politie zijn verwijderd uit de omgeving van de Amsterdam Arena, omdat zij dezelfde leuze scandeerden?2

3. Antwoord

Ja.


4. Vraag

Waarom is de politie tijdens de anti-Israëlische demonstratie niet op dezelfde wijze opgetreden?

4. Antwoord

Uit navraag bij het politiekorps Amsterdam-Amstelland blijkt dat de genoemde uitingen tijdens de demonstratie noch door de politie, noch door de ordedienst zijn waargenomen. De politie zag daarom geen aanleiding om in te grijpen. Om er voor te zorgen dat het politieoptreden bij alle demonstraties consistent is, heb ik een brief gestuurd naar onder andere de Commissarissen van de Koningin en de burgemeesters van Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Haarlemmermeer. In deze brief staan uitgangspunten voor overheidsoptreden bij maatschappelijke onrust als gevolg van het conflict in de Gazastrook3. Deze brief benadrukt onder andere dat dergelijke discriminerende of bedreigende uitingen niet getolereerd mogen worden tijdens demonstraties.


5. Vraag

Waarom zijn die daders niet door de politie gearresteerd vanwege het door hen gepleegde misdrijf "aanzetten tot haat en geweld"?

5. Antwoord

Zie het antwoord op vraag 4.


6. Vraag

Worden er nog inspanningen verricht om de daders alsnog op te sporen en te vervolgen? Zo nee, waarom niet?

6. Antwoord

Na afloop van de demonstratie is in de media naar voren gekomen dat er sprake zou kunnen zijn van haatzaaiende uitlatingen tijdens de demonstratie. Hiernaar vindt momenteel onderzoek plaats door het Openbaar Ministerie. In het belang van dat onderzoek kan ik daar nu niet nader op ingaan.


1 www.trouw.nl (extern) , 5 januari 2009.


2 Het Parool, 22 april 2002.


3 Kenmerk brief: FO2009/08122702, Onderwerp: Uitgangspunten overheidsoptreden bij maatschappelijke onrust als gevolg van het conflict in de Gazastrook, Datum: 12-01-2009

Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties