Grontmij

Grontmij NV



Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Westraven wint Nederlandse Bouwprijs

18-02-2009 - Westraven, het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht, kreeg 11 februari de Nederlandse Bouwprijs 2009. Grontmij | Technical Management zorgde voor de technische installaties, paste daarbij duurzame technieken toe en realiseerde een optimaal werkklimaat.

De Nederlandse Bouwprijs is een onafhankelijke prijs in zes categorieën, die de kwaliteit van de bouw in Nederland moet bevorderen. De winnaars werden woensdag tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in het Beatrix Theater in Utrecht bekend gemaakt. "Westraven is een schitterend baken in de stedenbouwkundige complexe omgeving. Het ademt vooruitgang en transparantie", aldus juryvoorzitter Karla Peijs, commissaris van de Koningin in Zeeland. De jury waardeerde ook de duurzaamheid van het pand.

Innovatieve installaties
Westraven was vroeger een schoolvoorbeeld van een sick building. Sinds 2007 is het gebouw volledig gerevitaliseerd. Het visionaire architectonische concept van architectenbureau Cepezed vroeg om een innovatieve installatiebenadering. Grontmij | Technical Management zorgde voor de technische installaties, paste daarbij duurzame technieken toe en zorgde onder andere met biodynamische verlichting voor een optimaal werkklimaat.

Intelligent gebouw
Grontmij | Technical Management ontwikkelde door het slim uitvoeren van installaties een 'intelligent gebouw'. Koeling en verwarming dienden bijvoorbeeld in hoge mate zelfregelend te zijn. Bovendien moest het gebouw zich aan kunnen passen aan verschillende vormen van gebruik en verschillende weersinvloeden. De temperatuur wordt vrijwel geheel geregeld met behulp van een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem en betonkernactivering zorgt voor een zeer aangenaam werkklimaat.

Westraven: voorbeeld integraal ontwerpen (uit VV+, 2,6 MB)