Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Artis Artista

10 februari tot en met 3 mei 2009

Amsterdam, 12 februari 2009

Het Artis van Martin Monnickendam

De Amsterdamse kunstschilder Martin Monnickendam (1874-1943) koos als onderwerpen vaak Amsterdamse taferelen en stadsgezichten. Daarmee geeft zijn werk een uniek beeld van het rijk geschakeerde culturele en religieuze leven in de eerste 40 jaar van de twintigste eeuw. Artis speelt een belangrijke rol in zijn oeuvre. Reden voor Artis om van 10 februari tot 3 mei 2009 zijn mooiste werken in Het Apenhuis te laten zien.

Monnickendam kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam waar Auguste Allebé zijn leermeester was. De gedachte dat de natuur de leermeester is van de kunst - Natura Artis Magistra (de officiële naam van Artis) - bracht Allebé en zijn leerlingen vaak naar de dierentuin. Een traditie die onderwijsinstellingen nog steeds in ere houden. Artis heeft altijd een educatieve functie gehad. Zowel voor natuur en milieu, als voor kunst en cultuur.

Voor kunstenaars was en is de Amsterdamse dierentuin een bron van inspiratie. En dat gold zeker voor Monnickendam. Na zijn opleiding bleef hij een enthousiaste en trouwe bezoeker van zijn Artis. Het leverde talloze levendige en kleurrijke tekeningen op. Bijna elk dier werd door hem getekend. Vanaf 10 februari is een collectie van zijn tekeningen te zien in Het Apenhuis.

Artis en Stadsarchief Amsterdam

In het Stadsarchief Amsterdam zijn nog meer fraaie Artistekeningen te zien, naast unieke stadsgezichten en gebeurtenissen. In de Schatkamer liggen archiefstukken van Artis, onder andere een originele brief van Darwin aan Artis. Het archief organiseert bovendien drie lezingen over kunstenaars en Artis.

Monnickendamjaar

In het Monnickendamjaar 2009 besteden meer culturele instellingen aandacht aan de kunstenaar zoals het Stadsarchief Amsterdam, de Amstelkerk (Stadsherstel Amsterdam N.V.), het Joods Historisch Museum, het Amsterdams Historisch Museum en Museum Schokland. Concept en realisatie Monnickendamjaar: Alderse Baas en Budwilowitz, Cultural Architects.
---

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met: Peggy Alderse Baas-Budwilowitz (namens Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam), tel.: 06 18 28 74 76 of 020 670 80 01. Mail: info@cultural-architects.com

Of: Adriaan Woudstra (Artis), tel.: 06 101 42 475 of 020 523 35 38. Mail: A.Woudstra@artis.nl

---- --