Ingezonden persbericht


Watereducatie.nl ideaal instrument voor docenten

De gloednieuwe website watereducatie.nl, die sinds kort in de lucht is, biedt docenten een up-to-date overzicht van al het beschikbare lesmateriaal over het onderwerp water; van groep 1 van het basisonderwijs tot het eind van de middelbare school. Watereducatie.nl is gemaakt voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs, leerlingen, educatieve centra, musea, beleidsmakers, communicatiemedewerkers en particulieren.

Door de klimaatverandering krijgt ook Nederland te maken met een stijgende zeespiegel en zullen er vaker extreme weerperiodes gaan voorkomen, waarin heel veel regen valt of juist sprake is van grote droogte. Ook zullen er vaker periodes zijn met extreem hoge of extreem lage temperaturen. Tegelijkertijd staan we voor de opgave om het water veel schoner maken, want verzilting en vervuiling zorgen er voor dat schoon zoet water steeds schaarser wordt.

Het kabinet Balkenende IV wil jongeren warm maken voor alles wat met water te maken heeft. Jongeren zijn de watergebruikers en watermanagers van de toekomst.Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaf in september 2008 opdracht aan SME Advies om de website watereducatie.nl te ontwikkelen.

Binnen het onderwijsveld was al veel educatief materiaal over water aanwezig. Tot nog toe was het voor docenten vaak heel veel werk om een overzicht van al het beschikbare lesmateriaal te vinden. Daardoor was het lastig om de weg te vinden in het aanbod en een goede keuze te maken per groep of schoolvak.

De digitale zoekmachine watereducatie.nl biedt docenten en andere geĂŻnteresseerden een compleet aanbod van beschikbaar lesmateriaal. Van lespakketten en leskisten tot websites, tentoonstellingen en cd-roms over het onderwerp water, voor iedere groep of schoolvak is het geschikte lesmateriaal nu wel op eenvoudige wijze te vinden. Watereducatie.nl is bovendien gekoppeld aan de sites van Kennisnet, de Watercanon en 'Nederland leeft met water'.

Watereducatie.nl biedt de mogelijkheid om snel te zoeken in al het aanbod van lespakketten over water. Vele facetten van het thema water komen hierin naar voren: natuur, veiligheid, drinkwater, waterzuivering, grondwater, neerslag, klimaat(verandering), waterkringloop, energiebron, recreatie, visserij, vervuiling, transport etc. Verschillende disciplines (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuur- en scheikunde, economie) komen samen in het thema water. Het lesmateriaal op de site varieert van boekjes en digitale programma's tot activerende tentoonstellingen, buitenactiviteiten en excursies.