Sociaal en Cultureel Planbureau

Beste lezer,

Op woensdag 18 februari 2009 is "Emancipatiemonitor 2008" verschenen.

ISBN: 9789037704068

312 pagina's, prijs 22,50

Hieronder volgt een beknopte samenvatting. Wilt u meer weten,

raadpleeg onze website: http://www.scp.nl/publicaties/boeken/9789037704068.shtml

Het thema emancipatie stond de afgelopen jaren weer volop in de belangstelling. Allerlei groeperingen op het terrein van emancipatie lieten van zich horen via manifesten, boeken en debatten. Ook het kabinet wilde het emancipatieproces vooruit brengen omdat dit - hoewel er veel is bereikt - nog niet is afgerond.
In de Emancipatiemonitor 2008 wordt nagegaan of het emancipatieproces in de richting gaat die het emancipatiebeleid voor ogen staat. Dit gebeurt door het presenteren van de meest recente cijfers over de positie van vrouwen en mannen op de volgende terreinen: onderwijs, betaalde en onbetaalde arbeid en de combinatie van arbeid en zorg, inkomen, politieke en maatschappelijke besluitvorming, geweld tegen vrouwen en - voor het eerst in deze monitor - gezondheid.

Deze Emancipatiemonitor laat zien dat er weer vaart zit in het emancipatieproces. Niet op alle terreinen even veel. De arbeidsdeelname van vrouwen bijvoorbeeld is flink gestegen. Maar de economische zelfstandigheid van vrouwen ontwikkelt zich slechts langzaam. Ook de doorstroom van vrouwen naar topfuncties verloopt nog traag.