Binnenvaarttrafiek houdt stand in 2008

18/02/2009 15:15

PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN

Wel reden tot bezorgdheid na negatief laatste kwartaal

Ondanks de economische crisis heeft de Vlaamse binnenvaart in 2008 ongeveer evenveel vervoerd als in 2007. Het aantal vervoerde tonkilometers, het vervoer van één ton over een afstand van één kilometer, bedroeg met 4,58 miljard tonkilometer 0,28 procent minder dan in 2007. Toch is Promotie Binnenvaart Vlaanderen bezorgd, enerzijds omdat het marktaandeel niet verder groeit en anderzijds omdat de vooruitzichten door de recessie - die pas in het laatste kwartaal voor een daling zorgde - niet rooskleurig zijn.

Minder containers.

Het transport van goederen op de Vlaamse binnenwateren liet in de eerste negen maanden van 2008 een kleine groei optekenen. Daarna sijpelden de gevolgen van de economische crisis, net zoals in de Vlaamse zeehavens, door naar de binnenvaart. Voor het eerst sinds jaren nam het vervoer van containers via de inland terminals af: over het hele jaar bekeken een daling met 1,59 procent. Opvallend is dat ook het aantal ladingen van schepen langs de binnenwateren terugliep (-4,21%), terwijl het aantal lossingen verder toenam (+1,64%).

4 keer status quo. Voor een conjunctuurgevoelige sector als de binnenvaart, is het niet onverwacht dat de economische crisis zich in de jaarcijfers weerspiegelt. De bouwsector, die in de tweede jaarhelft serieuze klappen kreeg, zorgt nog altijd voor zowat 35 procent van de binnenvaartvolumes. Bovendien is de periode van krachtige groeicijfers, die de binnenvaart het afgelopen decennium kende, al een tijd voorbij. De binnenvaart klokt al vier jaar min of meer af op een status quo op het vlak van vervoerde tonnage.

Extra inspanningen.

Promotie Binnenvaart Vlaanderen wijst erop dat het goederenvervoer nog altijd toeneemt in Vlaanderen en dat stilstaan voor de sector eigenlijk achteruitgaan is. Als het marktaandeel van de binnenvaart ten hoogste stabiel blijft, zet de maatschappelijk gewenste verschuiving naar duurzamer vervoer en minder congestie op de weg zich onvoldoende door. De vereniging ziet geen reden tot paniek, maar roept wel op tot waakzaamheid en tot extra inspanningen van de sector en de overheid. Ze ziet de crisis als mogelijkheid om bijvoorbeeld de afhandeling aan haventerminals efficiënter te organiseren. En ze kijkt hoopvol uit naar de extra investeringsinspanningen die de federale en Vlaamse regeringen hebben aangekondigd.

Meer weten? Neem contact op met:

Paul Lambrechts of Petra De Somere van Promotie Binnenvaart Vlaanderen

É 03 20 20 515 of paullambrechts@binnenvaart.be

É 03 20 20 522 of petradesomere@binnenvaart.be

Voor grafieken en statistieken: zie www.binnenvaart.be/downloads/feiten en cijfers

PBV is een onafhankelijke vzw die de verschillende spelers vertegenwoordigt die betrokken zijn bij

het (recreatief en professioneel) vervoer over de Vlaamse binnenwateren.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel