Groen!

fiscale stimulus woon-werk voor fietsers

Datum
18/02/2009

Auteur
Meyrem Almaci voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Mobiliteit en verkeersveiligheid

Meyrem Almaci, Groen! fractievoorzitster, heeft een wetsvoorstel ingediend om het fietsgebruik voor woon-werkverkeer fiscaal aan te moedigen. Concreet gaat het over 0,20 euro per km aan de werknemer die het aanvraagt. Deze kmvergoeding evenals de fiets ter beschikking gesteld door de werkgever worden niet belast en wel geïndexeerd. En goed nieuws: na aandringen werd de maatregel opgenomen in het relanceplan van deze regering.

Vorige week begon in het parlement de bespreking van het herstelplan van de regering. Enkele weken daarvoor lagen in de commissie Financiën de verschillende wetsvoorstellen ter aanpassing van de fietsvergoeding op tafel. Het groene wetsvoorstel dat voorzag in een optrekking en indexering van het bedrag van de fietsvergoeding, alsook in fiscale stimuli voor de uitbouw van het systeem van bedrijfsfietsen, was daar een van.

Meyrem Almaci, samen met haar Ecolo-collega Thérèse Snoy, hebben de meerderheid zover gekregen dat zij toezegden in de opname van een dergelijk voorstel in de herstelwet, en dit zowel wat betreft het aspect optrekken en indexering van de vergoeding als wat betreft het stimuleren van het systeem van bedrijfsfietsen.

Een mooie overwinning! Over twee weken zal dit voorstel voorliggen in de plenaire vergadering en, behoudens ongelukken, bekrachtigd worden. Meyrem Almaci: "Nodeloos te zeggen dat ik blij ben dat de meerderheid, hoewel ze mijn verregaander wetsvoorstel en amendement afkeurden, dan toch een in de geest gelijkaardig tweedelig voorstel hebben ingediend en goedgekeurd, zoals gevraagd. Vanaf 2010 wordt de fietsvergoeding de facto 0,20 eurocent, na indexatie, en zal ze ook in de toekomst geïndexeerd worden. Bovendien wordt het systeem van de bedrijfsfietsen gepromoot door de terbeschikkingstelling fiscaal vrij te stellen, met inbegrip van onderhouds-en stallingskosten."

Contact: Meyrem Almaci -