van het vitamine c gehalte in een voedingsmiddel Experiment: Bepaling van het vitamine C gehalte in een voedingsmiddel 19 feb 2009

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Scheurbuik was vroeger een veel voorkomende ziekte die vooral zeelieden en arme mensen trof. De oorzaak is een gebrek aan vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd. Vitamine C speelt een rol bij onze afweer tegen allerlei ziektes, bij het maken van bepaalde hormonen en bij de reparatie van beschadigde cellen. Veel planten en dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar mensen niet. Voor onze dagelijkse behoefte aan vitamine C zijn we dan ook afhankelijk van groenten en fruit. Het gehalte aan vitamine C van verschillende soorten groenten en fruit kan erg verschillen.

In dit practicum maken we er gebruik van dat Vitamine C een stof is die gemakkelijk als reductor optreedt. Vitamine C kan daardoor reageren met de oxidator DCPIP, een stof met een blauwe kleur. Als DCPIP met Vitamine C reageert, zie je de blauwe kleur verdwijnen. Door deze redoxreactie kun je dus de aanwezigheid van vitamine C in een mengsel aantonen. Bij een kwantitatieve uitvoering kan vrij precies het vitamine C-gehalte van een voedingsmiddel bepaald worden.

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 2 deelnemers. Er kunnen maximaal 10 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Het bepalen van het gehalte aan vitamine C in verschillende voedingsmiddelen.

Niveau: vwo 5

Tijdsduur: 1 dagdeel

Handleiding: Je kunt de handleiding hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.
* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!