Gemeente Diemen


Beelden van Willem Harbers

Kunstenaar geeft op donderdag 19 februari een gratis dialezing over de wereld van het marmer.
Giroclaven en satellietwerken
Een tentoonstelling van Willem Harbers (1967), beeldhouwer.

Het ontwerp van Harbers' werk vindt in belangrijke mate zijn oorsprong in de winning, productie en consumptie van materialen, waarbij zijn fascinatie is gericht op de processen die daarbij plaatsvinden. Door vormen en materialen uit de dagelijkse praktijk te adopteren en te combineren ontstaan ongewone, zelfstandige verschijningsvormen. Deze verschijningsvormen zijn niet ongedefinieerd maar eerder herdefinieerd. Die herschikking, rangschikking en nieuwe vaststelling is een belangrijke pijler in de dagelijkse werkwijze in het atelier van Willem Harbers. Het is een constant afwegen van vormen, maten, materialen en verhoudingen ten opzichte van elkaar om te komen tot balans en de juiste uitstraling.

Doordat vormen zijn bevrijd van hun oorspronkelijke functie krijgen ze, binnen hun nieuwe context, een individuele betekenis. Deze afzonderlijke onderdelen zijn echter steeds door de toeschouwer associatief terug te plaatsen in een voor hen herkenbare situatie. Door al deze vormen op ongebruikelijke wijzen te combineren en te plaatsen in een volledig heroverwogen context, ontstaan de beelden van Willem Harbers.

De werken plaatsen zich vaak in een industriële sfeer. Ze doen denken aan allerlei soorten machines of machineonderdelen, aan bewerkingsmachines die overmeesterd zijn door het materiaal dat ze normaalgesproken bewerken.
De verwijzing naar machinale onderdelen staat voor de idee 'bewegen'; processen, stromen, cycli op één moment gepakt. In combinatie met een alledaags voorkomen zetten de werken de toeschouwer aan tot reflectie over de samenhang tussen materie en verbruik.

Specifiek materiaalonderzoek is voor Harbers steeds noodzakelijk. Na een jaar werken en experimenteren in de marmergroeven van Carrara (Italië), in 1994/1995, keert hij er jaarlijks terug. Steeds vergaart hij nieuwe kennis en het juiste materiaal.
Voor de recente werken heeft hij zich de laatste jaren verdiept in het lassen en bewerken van diverse metalen en alle voorwaarden voor spuiten, lakken, verzinken en poedercoaten.

Veel voorwerpen en materialen reizen al jaren met de kunstenaar mee. Sommige materialen eindigen in een gereed werk, anderen dienen als deel van een ontwerp of maquette. Het werk van Willem Harbers concentreert en verdiept zich steeds verder en de keuzen voor materialen komen steeds vollediger voort uit de ontwerpen. Het is soms bijna of de ontwerpen en maquettes op hun beurt weer het materiaal gemaakt hebben waarvan de kunstwerken gemaakt zijn.

Gratis lezing
Donderdag 19 februari om 19.30 uur geeft Willem Harbers in het gemeentehuis een lezing met als onderwerp "De weg van het Marmer". Hierin neemt hij u mee in de wereld van het marmer en zijn kunstenaarschap. Een historische reis met prachtige afbeeldingen, veel romantiek en natuurlijk veel informatie.
U bent van harte welkom!

Voor meer informatie kijk op: http://www.willemharbers.nl/ De tetoonstelling is tot 1 maart te bezichtigen op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur.

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---