Onderscheidingen Nederlanders voor verdiensten voor de Europese zaak

27/01/2009 13:20

Europees Parlement Den Haag

Luxemburgse stichting kent onderscheidingen toe aan drie Nederlanders voor hun verdiensten voor de Europese zaak

Op 19 februari a.s. ontvangen Edmond Wellenstein, Gijs de Vries en Liane Vissers van 't Hof uit handen van Jacques Santer, ex-voorzitter van de Europese Commissie en voormalig minister-president van Luxemburg een hoge onderscheiding van de Luxemburgse Fondation du Mérite européen voor hun verdiensten op het gebied van de Europese integratie.

Santer, thans minister van staat van zijn land en o.m. voorzitter van de Fondation, reikt de onderscheidingen uit op 19 februari 2009 om 15.45 uur (inloop vanaf 15.00 uur) in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Het is de eerste keer dat Nederlanders deze onderscheiding ontvangen.

Liane Vissers van 't Hof, docente aan het Marnixcollege in Ede, heeft zich naar het oordeel van het stichtingsbestuur zeer verdienstelijk gemaakt met haar initiatief om, samen mét haar leerlingen, lesprogramma's over Europa te produceren die zowel aantrekkelijk als verantwoord zijn.

Gijs de Vries heeft tijdens de Europese Conventie buitengewoon nuttig werk achter de schermen verricht. Maar ook als voorzitter van de Liberale Fractie in het Europese Parlement en vervolgens als anti-terrorismecoordinator van de EU heeft De Vries een belangrijke bijdrage aan de Europese integratie geleverd.

Naar de stem van Edmond Wellenstein, de grand old man onder de Europese topambtenaren, die als jong medewerker van Jean Monnet nauw bij de eerste fase van de Europese samenwerking was betrokken, wordt nog steeds aandachtig geluisterd. En terecht, want, puttend uit een unieke ervaring, weet hij zijn Europese visie zeer consistent en op overtuigende wijze te verdedigen.