Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Bijeenkomst over de Wmo IJsselmonde

19 februari van 14.00 - 17.00 uur

Samen aan de slag met welzijnsvragen oudere inwoners IJsselmonde Op 19 februari 2009 organiseert de deelgemeente met een aantal partners op het gebied van wonen, welzijn en zorg een bijeenkomst over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) IJsselmonde. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden in de raadszaal van de deelgemeente IJsselmonde aan de Groene tuin 317.

Tijdens deze bijeenkomst krijgen uitvoerende professionals en vrijwilligersorganisaties de gelegenheid om in een informele sfeer kennis te maken met elkaar en van gedachten te wisselen over de gezamenlijke aanpak van de Wmo in IJsselmonde.

Niet uitgaan van de tekortkomingen van mensen maar juist uitgaan van hun mogelijkheden en ze stimuleren om actief deel te nemen aan de samenleving. Dat is de manier waarop de deelgemeente IJsselmonde de Wmo in de praktijk brengt. Bijvoorbeeld door leerlingen die praktijkervaring opdoen oudere volkstuinders te laten helpen bij zwaardere onderhoudsklussen. En door VraagWijzer-consulenten dóór te laten vragen om zo 'de vraag achter de vraag' te achterhalen. Vanwege deze vooruitstrevende aanpak is IJsselmonde één van de acht gemeenten die deelnemen aan een landelijke pilot van de Vereniging Van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zelf is de deelgemeente gestart met een Wmo-pilot. Het doel hiervan is een klantgericht en sluitend netwerk te ontwikkelen rondom complexe Wmo-vragen van oudere burgers in het centrumgebied van IJsselmonde.

Dagelijks bestuurder Bram van Hemmen onderstreept het belang van de nieuwe manier van werken: In ons welzijnsbeleid willen we uitgaan van alles wat mensen wél kunnen. Niet van wat ze niet kunnen. Ook al kun je minder dan iemand anders, het draagt bij aan het welbevinden als je dan toch iets mag en kunt doen. Als je minder kan, dan moet je geholpen worden meer te kunnen door de overheid of je omgeving. We moeten dus anders gaan kijken naar alles wat we doen als overheid en als dienstverleners. Omdat alles wat we doen hoort bij te dragen aan het welzijn van mensen.

Om deze visie op de Wmo te kunnen verwezenlijken is het belangrijk dat uitvoerende professionals (frontlijners) en vrijwilligers elkaar kennen en weten wat de ander kan. De uitvoering staat daarmee centraal in de Wmo-pilot. Met andere woorden professionals en vrijwilligers staan aan het roer en krijgen hiervoor ook alle ruimte. Deze manier van denken is de belangrijkste stap op weg naar samenwerking op het gebied van wonen, werk en welzijn. Professionals en vrijwilligers zijn bezig om samen een werkwijze te formuleren en het werk te doen. Precies zoals de ambitie van de Wmo het voorstaat. Samen moeten zij de vraag van de oudere burger oppakken en zorgen voor een sluitende (Wmo-)ondersteuning. Met de bijeenkomst van 19 februari aanstaande wil de deelgemeente de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers versterken.

Aanmelden
Belangstellenden zijn van harte welkom op 19 februari aanstaande. Wie de bijeenkomst wil bijwonen wordt verzocht om dit voor 6 februari aanstaande per e-mail door te geven aan Joke Dekker, e-mail: Joke.dekker@ijsselmonde.rotterdam.nl.