Wageningen Universiteit en Researchcentrum voedselverwerking Experiment: Voedselverwerking

19 feb 2009

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen Universiteit

De bouw en het uiterlijk (fenotype) van een dier zegt veel over de manier waarop het dier leeft. Zo zegt de bouw van het maagdarmkanaal iets over het voedsel dat een dier eet. Voor makkelijk verteerbaar voedsel hoeft het maagdarmkanaal niet zo ingewikkeld gebouwd te zijn als voor moeilijk verteerbaar voedsel. Vleeseters hebben een korter en eenvoudiger maagdarmkanaal dan planteneters, omdat vlees veel makkelijker verteerbaar is dan plantenvezels. Plantencellen hebben immers een harde celwand van cellulose wat voor dieren onverteerbaar is.Op Wageningen Universiteit wordt bekeken hoe een dier gebouwd is en wat dit voor gevolgen heeft voor de manier waarop dit dier leeft (Functionele Morfologie). Met de opgedane kennis worden de leefomstandigheden, in dit geval voedselvoorziening, van landbouwdieren geoptimaliseerd.

In dit experiment gaan we de bouw van het maagdarmkanaal van verschillende zoogdieren met elkaar vergelijken in relatie tot de voedselkeuze van deze dieren.

---

Deelnemers: Het experiment gaat alleen door met minimaal 4 deelnemers. Er kunnen maximaal 20 personen meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Vergelijken van en inzicht krijgen in de anatomie van het maagdarmkanaal van herbivoren, carnivoren, insectivoren en omnivoren.

Niveau: vwo 5 en 6

Tijdsduur: 1 dagdeel

Handleiding: De handleiding kun je hier downloaden. Het is de bedoeling dat je de handleiding van te voren hebt gelezen.

Datum: Wil je op een andere dag komen? Kijk dan hier wanneer het experiment nog meer gegeven wordt.

---

Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!