Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Oldenzaal, Losser en Dinkelland trekken samen op bij Centrum voor Jeugd en Gezin

gepubliceerd op : 19-2-2009

De gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland, hebben samen een startdocument Centrum voor Jeugd en Gezin opgesteld. Daarmee onderstrepen zij de samenwerking op het gebied van jeugdbeleid, die al geruime tijd in NO Twente bestaat.

Net als in alle Nederlandse gemeenten moeten in Oldenzaal, Losser en Dinkelland - uiterlijk in 2011 - Centra voor Jeugd en Gezin ingericht worden. Dat is afgesproken in het bestuursakkoord `Samen aan de slag' dat de regering en de gemeenten in 2007 hebben gesloten.

De centra moeten zorgen voor meer samenhang in het jeugdbeleid. Ze vormen ook een nieuwe laagdrempelige voorziening waar ouders, jongeren tot 23 jaar en professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. De centra bieden advies, ondersteuning en hulp op maat.

De colleges van B en W van de drie gemeenten in NO Twente hebben het startdocument en de beleidskaders, die daarin worden genoemd, vastgesteld. Bij de Centra voor Jeugd en Gezin zijn veel regionaal georganiseerde partners betrokken. Dat was een van de redenen voor de regio Twente om, in samenwerking met de provincie, het visiedocument `Elkaar de hand geven en niet meer loslaten' te laten opstellen. In dat document beschrijven de Twentse gemeenten dat een lokaal CJG ondersteund moet worden door een regionaal georganiseerde BackOffice met meerdere bovenlokale voorzieningen.

Kansstructuur
De gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Losser werken al geruime tijd nauw samen op het gebied van jeugdbeleid. Dit gebeurt onder de noemer Integraal Jeugdbeleid Noord Oost Twente. Binnen deze samenwerking is een zogenaamde Kansstructuur ontwikkeld. Dat is een netwerk waarbinnen zorg-, onderwijs en hulpverleningsinstellingen samenwerken om problemen rond jongeren in de leeftijd van 0-23 jaar vroegtijdig te signaleren. Deze signalen worden adequaat opgepakt en er worden effectieve interventies gepleegd. De Kansstructuur Noord Oost Twente vormt als het ware de ruggengraat voor de ontwikkeling van de lokale Centra voor Jeugd en Gezin in Oldenzaal, Losser en Dinkelland. Partners uit de Kansstructuur zijn bij die ontwikkeling in ieder geval de jeugdgezondheidszorg (incl. consultatiebureaus), het (school)maatschappelijk werk, de Zorg Advies Teams (ZAT's), en het Bureau Jeugdzorg.
In de Kansstructuur zijn naast deze kernpartners ook de politie, het voortgezet onderwijs, het primair onderwijs, het lokale welzijnswerk, MEE en bureau Halt betrokken.