Waterschap Dommel

bereikbaar

Onderhoudspaden vaak slecht bereikbaar

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water binnen midden Brabant. Waterwerkers voeren dagelijks onderhoud uit aan watergangen. Om dit werk uit te voeren maken zij gebruik van aanwezige onderhoudspaden. Het komt steeds vaker voor dat afrastering, van bijvoorbeeld schapengaas, op of direct langs het onderhoudspad geplaatst wordt. Maar ook ploeg- en dwarsvoren op of direct naast het pad zorgen voor problemen. Het uitvoeren van onderhoud is hierdoor steeds moeilijker. Het levert soms zelfs gevaarlijke situaties op.

Onderhoudspad

Langs de watergangen van Waterschap De Dommel ligt vaak een schouwpad, oftewel onderhoudspad. Deze strook, van 1.50 of 4.00 meter breed, is in eigendom van het waterschap. Medewerkers van het waterschap voeren regelmatig onderhoud uit aan watergangen. Hierbij valt te denken aan het maaien en schoonmaken van de watergang. Dit is noodzakelijk voor een goede doorstroom van het water.

Overlast

Het komt steeds vaker voor dat er afrastering op een deel van het onderhoudspad wordt geplaatst. Maar ook tijdens ploegwerkzaamheden op landerijen komt het nogal eens voor dat het onderhoudspad wordt aangetast. Voorbeelden hiervan zijn met name ploeg- en dwarsvoren. Het gevolg is dat de medewerkers met machines de onderhoudspaden niet meer kunnen bereiken en dus ook geen onderhoud kunnen uitvoeren. Watergangen slibben dicht, met alle gevolgen van dien: vissterfte, water- en stankoverlast. Waterschap De Dommel roept dan ook iedereen op om, waar een 1,50 meter breed onderhoudspad ligt, de afrastering op minimaal 2,00 meter uit de insteek van de watergang te houden en om ploegvoor met eigen grond te egaliseren. Wij kunnen dan op een goede manier onderhoud uitvoeren.

Extra toezicht

In de Keur staat omschreven dat schouwpaden te allen tijde goed bereikbaar moeten zijn. De komende tijd zal het waterschap extra toezicht houden op deze voorschriften. Waterschap De Dommel zal waar nodig handhavend optreden.