PvdA Europees parlement


Protest tegen antidoping regels groeit

19 februari 2009

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt vroeg vandaag de UEFA voorzitter Michel Platini, te gast in het Europees Parlement, de voetbalorganisaties in Europa op te roepen de nieuwe regels van de World Anti Doping Agency (WADA) te negeren.

Ook Platini vindt dat de voetballers niet 365 dagen per jaar beschikbaar horen te zijn voor de dopingcontrole en dat ook zij recht hebben op vakantie en privacy: "Voetbalspelers hebben recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Die dagen zijn privé en hierover moeten ze geen verantwoording afleggen. Controles kunnen gewoon tijdens de training plaatsvinden."

Volgens Bozkurt zijn de herziene antidoping regels van de World Anti Doping Agency (WADA), die sinds 1 januari 2009 in werking zijn getreden, in strijd met de Europese wetgeving over bescherming van privacy en persoonsgegevens. De WADA regelgeving schrijft namelijk voor dat sporters het hele jaar door elk uur van de dag beschikbaar moeten zijn voor dopingcontroles. Sporters moeten voortdurend digitaal melding maken van hun verblijfplaats, drie maanden vooruit. Ze moeten altijd beschikbaar zijn voor de controleurs, ook buiten de wedstrijden om.

Ook de Europese Commissarissen van sport, Figel, en justitie, Barrot, hebben in antwoord op vragen van Bozkurt deze week aangegeven moeite te hebben met de herziene WADA anti doping code en vinden dat deze rekening dient te houden met de Europese wetgeving. Om die reden hebben zij een werkgroep om advies gevraagd. Zolang dit onderzoek nog gaande is pleit de Europese Commissie voor uitstel van de inwerkingtreding van de WADA antidoping code.

De sportwereld heeft zich eveneens negatief uitgesproken over de nieuwe code. Ook nummer één van tennis-wereldranglijst, Rafael Nadal, heeft hard uitgehaald naar WADA. Hij noemde de strenge regelgeving een schande en een onacceptabele heksenjacht. Ook tennisser Andy Murray gelooft dat de nieuwe regels te streng zijn.

Bozkurt is sterk voorstander van een goed antidoping beleid," mits het rekening houdt met privacy en burgerrechten van sporters. Juist de mening van sporters moet in deze kwestie worden gehoord en hun rechten moeten worden beschermd", aldus Bozkurt.