Kroon op het werk

Tweede klankbordbijeenkomst Poortwachtercentrum

Op 22 januari jl. is in aanwezigheid van ruim 45 belangstellenden bij TNO-Kwaliteit van Leven in Hoofddorp de 2e landelijke Klankbordbijeenkomst voor de Poortwachtercentra gehouden.

Doel
Het voornaamste doel van de klankbordbijeenkomsten is om de consulenten en/of kwartiermakers van de Poortwachtercentra live met elkaar in contact te laten komen om actuele onderwerpen op het gebied van mobiliteit en arbeidsmarktbeleid te bespreken. Uiteraard ook om (matchings)ervaringen uit te wisselen.

UWV WERKbedrijf
Deze keer was Rolph Dols van het UWV te gast om een actueel onderwerp te bespreken, Arbeidsmobiliteitcentra. In deze kredietcrisis periode wordt met bedrijven besproken of medewerkers binnen werktijd scholingsinspanningen kunnen doen. Dit bevordert de mobiliteit van de medewerkers en zo blijft de kennis in bedrijven up to date. Op dit moment hebben 236 bedrijven arbeidstijdverkorting aangevraagd. Hiervan zijn maar 6 bedrijven met meer dan 1000 werkzame personen. 230 bedrijven hebben 25 of minder werkzame personen. Dit betekent dat de grote klappen bij bedrijven in het Midden en Kleinbedrijf vallen. Het UWV WERKbedrijf verwacht nog een grote ontslaggolf, zij richten in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ongeveer 30 mobiliteitcentra in het land op. Met de centra wordt aansluiting gezocht bij de regionale publieke en private partijen die reeds ervaring hebben om mensen van werk naar werk te helpen, dus ook met de Poortwachtercentra.

Behoefte aan coördinatie
Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat er behoefte is aan coördinatie met betrekking tot arbeidsmobiliteit activiteiten. Wie neemt de lead om door de bomen het bos te herkennen? Ook wordt gevraagd of banken en financiële instellingen worden betrokken in de discussie om de Nederlandse Economie te helpen uit de crisis te komen. Rolph Dols belooft dit mee te nemen te betrekken bij de uitwerking van de UWV WERKbedrijf plannen. De aanloopperiode is intensief gebruikt om de dienstverlening in de steigers te zetten, partners te leren kennen en de eerste aanvragen in behandeling te nemen. Een verzoek uit de zaal is om sneller en daadkrachtiger te werk te gaan. Als een ondernemer nu een probleem heeft kan hij niet drie weken wachten op een oplossing, ook niet omdat de UWV WERKbedrijf procedures dat vragen. De procedures aanpassen om slagvaardiger te werk te gaan is een oplossing. Maar ook het gebruik maken van regionale mensen van het UWV WERKbedrijf. Maak kennis met elkaar en win elkaars vertrouwen. Daar kom je verder mee.

Binnen 14 dagen is de lijst compleet met plaatsen waar een mobiliteitcentrum wordt ingericht. Deze wordt teruggekoppeld aan het Werkgeversforum Kroon op het Werk. Deze zal de lijst ter beschikking stellen via de Poortwachtercentrum website. Aan de andere kant wil Rolph Dols graag gebruik maken van het Poortwachtercentrum netwerk. Hiervoor zal het Werkgeversforum het initiatief nemen.

Samenwerking is essentieel
De volgende gast van de middag was Andreas van den Goorbergh, consulent van het Arbeidsmobiliteitcentrum West-Brabant, aangesloten bij het landelijk netwerk voor Poortwachtercentra. Andreas vertelde dat zij sinds voorjaar 2008 samenwerken met een aantal bedrijven in de regio West-Brabant op het gebied van arbeidsmobiliteit en personeel. Het doel is uitwisseling van werknemers, kennis, ideeën en ervaring, ván, vóór en door bedrijven. Dit moet leiden tot kostenbesparing, kwaliteitsverhoging en tot verhoging van de kansen op de arbeidsmarkt voor werknemers. Tevens willen zij een centrale rol vervullen in de communicatie met de regionale overheid (gemeenten, UWV, CWI, Werkgever Service Punt) en onderwijs. Andreas gaf een aantal spraakmakende voorbeelden van matches die zij reeds gedaan hebben, daarbij heeft hij inzichtelijk gemaakt wat dat de bedrijven heeft opgeleverd en,misschien wel belangrijker, aan kosten heeft bespaard.

Na de inspirerende spreekbeurt van Andreas besloot Wouter van Ginkel als dagvoorzitter om de middag te beëindigen. Voordat dit daadwerkelijk gebeurde werd nog de vraag gesteld hoe de Poortwachtercentra omgaan met de landelijk opererende grote bedrijven en of er een functieprofiel bestaat van een consulent. Wouter heeft beloofd deze vragen vanuit het Werkgeversforum op te pakken en de antwoorden middels de nieuwsbrief rond te laten gaan. Tijd om te netwerken!
Poortwachter logo