'Ze schoten op iedereen die probeerde te vluchten' 19 februari 2009, Daha - Musa zit stilletjes op een matje in een grashut, met een verwilderde blik in zijn ogen. Het vierjarige jongetje is nog maar net aangekomen in Daha, een klein dorp in het zuidwesten van Tsjaad.

De baby van Habiba werd in het vluchtelingenkamp in Daha geboren. Foto: Unicef Tsjaad/2009/Shiffer De baby van Habiba werd in het vluchtelingenkamp in Daha geboren. Foto: Unicef Tsjaad/2009/Shiffer

Hij is samen met zijn moeder Habiba en zijn driejarige zusje Awa op de vlucht. Hun dorp in het noordoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek kwam vorige maand in de vuurlinie te liggen, toen er gevechten tussen rebellen en regeringstroepen uitbraken. "Ze schoten op iedereen die probeerde te vluchten," vertelt Habiba. Bijna negen maanden zwanger verborg ze zich samen met Musa en Awa in haar hut. Haar man en twee oudere kinderen waren weg met de koeien en konden niet samen met Habiba en de kleintjes vluchten.

Ver van de bewoonde wereld Musa hielp zijn moeder met het dragen van hun weinige bezittingen, toen ze met z'n drieën de Awouk-rivier tussen de Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjaad overstaken. Nu behoren ze tot de ongeveer 6.000 vluchtelingen, voor 83 procent vrouwen en kinderen, die in de afgelopen zes weken in Daha zijn aangekomen. Het gebied waarin ze verblijven ligt ver van de bewoonde wereld en het kost vanuit het dichtstbijzijnde dorp drie dagen rijden om er te komen.

Habiba wacht in de medische post in het vluchtelingenkamp op haar beurt . Foto: Unicef Tsjaad/2009/Shiffer
Habiba wacht in de medische post in het vluchtelingenkamp op haar beurt . Foto: Unicef Tsjaad/2009/Shiffer

In totaal wonen in het oosten van Tsjaad 250.000 vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek en meer dan 160.000 mensen die in eigen land op de vlucht zijn voor geweld.

Unicef werkt samen met andere VN-organisaties en partners om deze mensen hulp te kunnen bieden. In het vluchtelingenkamp werkt een team dat bestaat uit artsen en deskundigen op het gebied van schoon water, hygiëne en goede voeding. Ruim 20 ton hulpgoederen, waaronder jerrycans, muskietennetten en waterzuiveringsmiddelen zijn onder de vluchtelingen verdeeld. In het kamp is ook een medische post waar Unicef-medewerkers samenwerken met verpleegkundigen van het ministerie van Gezondheidszorg.

Daarnaast heeft Unicef een grootschalige vaccinatie-actie tegen mazelen en polio gehouden en zijn kinderen voorzien van vitamine A (ter verhoging van hun weerstand) en ontwormingstabletten. Unicef heeft vanuit Abeche nog eens 20 ton hulpgoederen naar het kamp gestuurd.