Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoetsluis start met experiment zelfbeheer

In 2008 heeft het wijkbeheer Hellevoetsluis een impuls gekregen. Dit betekent dat er in het kader van het wijkbeheer buurten centraal worden gesteld waar samen met bewoners de kwaliteit van de woonomgeving stevig wordt aangepakt. Deze bijzondere aanpak wordt momenteel al in meerdere buurten toegepast, zo ook in Gorsingen Hoeck in De Struyten.

Bij het speelveld aan De Windhond in deze buurt is iets bijzonders aan de hand. Bewoners die rond dit veldje wonen, gaan dit gebied in zelfbeheer nemen. Dit betekent dat zij zelf gaan zorgen voor het beheer en onderhoud. Het terrein blijft wel voor iedereen toegankelijk. De gemeente en bewoners hebben afspraken gemaakt over welke werkzaamheden door bewoners en welke werkzaamheden door de gemeente worden uitgevoerd. Bewoners gaan bijvoorbeeld zelf het gras maaien, de struiken snoeien, zwerf- en bladafval opruimen en de speeltoestellen schoon houden. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het snoeien van de bomen. Ieder jaar vindt er een evaluatie plaats van het zelfbeheer tussen de bewoners en gemeente en kunnen de afspraken worden bijgesteld. De bewoners krijgen beschikking over een budget van EUR 1,- per m2 per jaar tot een maximum van EUR 250,-. Dit bedrag wordt aan het begin van de periode overgemaakt in de vorm van een subsidie. Dit bedrag is symbolisch om onkosten te vergoeden van bijvoorbeeld bloembollen, eenjarige plantjes, activiteiten rond zelfbeheer.

Het experimenteren met zelfbeheer waarbij bewoners (een gedeelte van) het beheer van de openbare ruimte op zich nemen, is een prioriteit van het college. Ook in andere gebieden in Hellevoetsluis is interesse voor zelfbeheer.

Op zaterdag 7 maart om 14.00 uur zal wethouder Joosten het eerste experiment zelfbeheer officieel openen. Dit gebeurt op het verhoogde veldje aan De Windhond. Hier worden vanaf 13.00 uur allerlei Oudhollandse spelen voor jong en oud georganiseerd, zoals sjoelen, kegelen, ringwerpen en tafelvoetbal!

02/19/2009