Gemeente Eersel


Reconstructiecommissie Kempenland versnelt aanleg nieuwe natuur

De Reconstructiecommissie Kempenland versnelt de komende jaren de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De commissie maakte aankoopplannen voor de beekdalen van de Reusel en de Beerze en het natuurgebied De Mortelen (Oirschot). Aankoopplannen maken het mogelijk sneller grond te kopen om geplande nieuwe natuur te realiseren.

Kleine Beerze - Bron Dienst Landelijk Gebied Sinds het vaststellen van het reconstructieplan in 2005 is 220 hectare nieuwe natuur tot stand gekomen. In 2010 en 2011 realiseren de beekdalen van de Reusel samen met de `Landinrichting de Hilver' zo'n 800 hectare nieuwe natuur. Daarna volgen de beekdalen in de Beerze en het natuurgebied `De Mortelen'. Streven is vóór 2013 de totale Ecologische Hoofdstructuur in Kempenland gereed te hebben.

Gerealiseerde nieuwe natuur in Kempenland

Reconstructiegebied Kempenland, bestaande uit de gemeenten Oirschot, Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden, Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk (Moergestel) heeft zo'n 17.700 hectare EHS-gebied. Daarvan moest bij het vaststellen van het Reconstructieplan in 2005 nog circa 1.623 hectare nieuwe natuur worden gerealiseerd. Van deze 1.623 hectare is tot nu toe 220 hectare omgezet in nieuwe natuur. Gerealiseerde projecten zijn `Rooverts Ven' in Hilvarenbeek (20 hectare), `herstel Beleven' in Reusel (circa 85 hectare) en de waterschapsprojecten `Beekherstel Baest - Spoordonk' in Oirschot (circa 55 hectare) en de `Leijen' in Goirle (circa 20 hectare).

Ecologische Hoofdstructuur

In Reconstructiegebied Kempenland liggen mooie natuurgebieden zoals Landschotse Heide, De Utrecht, Cartierheide, Regte Heide en de beekdalen van bijvoorbeeld De Reusel en De Beerze. Deze natuurgebieden vormen samen met de landbouwgrond die nog in natuur moet worden omgezet de Ecologische Hoofdstructuur. De EHS vormt de ruggengraat van de natuur. De nog aan te leggen nieuwe natuur verbindt de bestaande natuurgebieden met elkaar, zodat de natuur robuuster en daardoor minder kwetsbaar wordt.

Het Brabants platteland; er gebeurt meer dan je ziet

De voorbeeldprojecten maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte en kan landbouw en recreatie zich ontwikkelen op duurzame locaties. Er komen nieuwe economische dragers en dorpen blijven leefbaar. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In Kempenland werken zij samen in het Streekhuis Kempenland, gevestigd in Hilvarenbeek.