Gemeente Lansingerland

Gebiedsontwikkeling in Oostland
ondertekening-intentieovere.gif

Met een informatieavond en een ondertekening van een intentieovereenkomst stond deze week in het teken van de integrale ontwikkeling van het gebied `Oostland'. Dit gebied omvat het duurzaam glastuinbouwgebied van Voorafsche Polder /Oude Polder en het gebied en randen van de Groenzone Berkel-Pijnacker.

De komende jaren verandert er veel in het gebied: een herstructurering van de glastuinbouw, her en der verspreid liggende kassen worden afgebroken, de wegen worden verbeterd, het landschap krijgt meer kwaliteit en er komen meer mogelijkheden voor recreatie en natuur. Al deze (overheids)doelen worden op elkaar afgestemd en gezamenlijk aangepakt. De nadruk ligt daarbij op publiek-private samenwerking. Die moet leiden tot een financieel haalbaar plan, met een bijdrage van de Rijksoverheid. De komende tijd wordt daarvoor een businesscase opgesteld. Op basis waarvan het Kabinet dit jaar een besluit neemt over de Rijksbijdrage. Die wordt gefinancierd vanuit de zogeheten FES-gelden (Fonds Economische Structuurversterking).

In de ontwikkeling van het gebied moeten verschillende producten worden gemaakt. Naast de businesscase (vereist door het Rijk) wordt een ruimtelijk plan en een bestemmingsplan opgesteld en worden onderlinge afspraken gemaakt over de uitvoering. De daadwerkelijke uitvoering moet uiterlijk in 2014 gestart zijn. Dit jaar gaat het vooral om planvorming, waarbij zoveel mogelijk belanghebbende partijen (inwoners en ondernemers) worden betrokken.

Drukbezochte informatieavond
Tijdens een zeer drukbezochte informatieavond 16 februari in het bedrijf van Frans Hendriks informeerden de gemeenten en het ondernemersplatform GOZ betrokkenen over de ontwikkelingen en de globale aanpak van het project. Het project werd door de enthousiaste GOZ- en VNO/NCW-voorzitter Kees van der Helm, ondersteund door Cees van Boxel, voorzitter LTO Noord Glaskracht Oostland , neergezet als een unieke kans voor een goede en integrale ontwikkeling van het gebied. Hij motiveerde alle aanwezige ondernemers een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling.

Ondertekening intentieovereenkomst
Ter onderstreping van het belang van de ontwikkeling van het gebied, ondertekenden dinsdag 17 februari de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp samen met het bedrijfsleven en andere overheidspartijen (stadsregio Rotterdam en stadsgewest Haaglanden en het Hoogheemraadschap van Delfland) een intentieovereenkomst. Hiermee hebben de partijen afgesproken om gezamenlijk met de provincie de gebiedsontwikkeling op te pakken.