PvdA Europees parlement


Europees Parlement stemt in met verbod op gloeilamp

19 februari 2009

Gloeilampen worden vanaf 2012 verboden, tot dat jaar worden ze stapsgewijs afgevoerd. De milieucommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met dit besluit, dat de Europese lidstaten hierover al eerder namen. Volgens PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is de beslissing goed te verdedigen: "De uitstoot van 15 miljoen ton CO2 wordt voorkomen en het verbod levert per persoon gemiddeld 8 tot 10 euro op."

Corbey benadrukt dat het verbod geleidelijk wordt ingevoerd en er genoeg keuze overblijft: "Tussen nu en 2012 worden eerst de gloeilamp van 100 watt verboden, vervolgens stapsgewijs lampen van 75, 60, 40 en 25 watt. Consumenten kunnen daarna kiezen voor halogeenlampen, spaarlampen en LED-lampen die ook in schemerlampen kunnen worden gebruikt. Ik verwacht de komende jaren veel innovatie in deze efficiëntere producten."

Het Europees Parlement heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de gezondheidseffecten van spaarlampen, de milieueffecten zoals het kwikgehalte in spaarlampen en over het economisch rendement van de beslissing. Corbey: "De balans van een geleidelijk verbod is positief. Er blijven voldoende producten op de markt. Halogeenlampen blijven op de markt zodat er geen negatieve gezondheidseffecten door spaarlampen optreden. Het milieueffect wat betreft kwik is positief doordat er door energiebesparing in heel Europa enkele kolencentrales overbodig worden die veel kwik uitstoten. Dit compenseert het kwikgehalte in spaarlampen. En daarnaast zijn efficiëntere lampen in gebruik stukken goedkoper voor consumenten."

De milieucommissie boog zich ook over de vraag of een vrijwillige beperking niet beter is dan een verbod. Corbey: "Een verbod is beter omdat vrijwillige afspraken doorgaans te weinig opleveren."