Senternovem

19-02-2009 | Meer fiscaal voordeel voor kassen, minder voor stallen

Ondernemers kunnen in 2009 weer fiscaal voordelig investeren in duurzame kassen en stallen als zij gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). De belastingaftrek voor duurzame kassen is verhoogd. Bovendien zijn de eisen versoepeld. De eisen voor duurzame stallen zijn gelijk gebleven. De belastingaftrek is iets lager dan in 2008. Dit blijkt uit de nieuwe Milieulijst die op 17 februari 2009 is gepubliceerd in de Staatscourant. De regelingen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009.

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. Het Ministerie van VROM past de Milieulijst jaarlijks aan, zodat de lijst aan blijft sluiten bij de beleidsprioriteiten.

Kassen
Hoge energiekosten, lage opbrengstprijzen en de kredietcrisis zorgen ervoor dat de glastuinbouwsector minder ïnvesteert in Groen Label Kassen. Daarom heeft het College van Deskundigen de eisen voor koolwaterstofemissie, regenwateropslag en de drempelwaarde in het energiecertificaat versoepeld. Daarnaast is het MIA-voordeel omhoog gegaan naar 40 procent en vervalt de aftopping voor de Vamil.

Stallen
De criteria voor de Maatlat Duurzame Veehouderij zijn ongewijzigd gebleven. Momenteel bereidt SMK een herziening van het certificatieschema voor. Verwacht wordt dat de nieuwe criteria nog dit voorjaar worden toegepast. In afwachting van het nieuwe certificatieschema is het MIA-voordeel verlaagd van 40 naar 30 procent.

Biologische kassen en stallen
De nieuwe Milieulijst biedt meer fiscale aftrekmogelijkheden voor biologische teelt in kassen. Daarnaast is er extra MIA\Vamil voordeel voor biologische stallen die voldoen aan het Besluit Ammoniakemissie Huisvesting Veehouderij.