Gemeente Oldenzaal


Informatie over de minicontainers

Afvalinzamelsysteem

Enige tijd geleden heeft de gemeenteraad van Oldenzaal besloten om het systeem voor het inzamelen van het huishoudelijk afval te wijzigen. Op dit moment wordt het huishoudelijke restafval en gft-afval in het grootste deel van de gemeente nog wekelijks in de duocontainer ingezameld. In de nabije toekomst zal dit veranderen. Binnenkort beschikt elk huishouden over een grijze (restafval) en een groene (gft) container. Dit betekent dat alle oude containers (duocontainers) worden vervangen. De nieuwe grijze en groene afvalcontainers die u ontvangt worden om de week geleegd. Ieder huisadres in de gemeente met de beschikking over een duocontainer ontvangt een grijze restafvalcontainer en een groene gft- container.

Via deze pagina willen we u informeren over wat er te gebeuren staat met betrekking tot het nieuwe afvalsysteem in Oldenzaal. Hieronder vindt u enkele links waaronder belangrijke informatie staat. Heeft u na het lezen van deze pagina's nog vragen, belt u dan met de telefonische helpdesk. Deze helpdesk is tot en met eind april 2009 op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Het nummer is: 0800-0201044 (gratis). Wij staan u graag te woord. Nadat de containers zijn uitgezet, vanaf mei 2009, kunt u voor vragen bellen met Twente Milieu op telefoonnummer 0900-8520111 of kijk op www.twentemilieu.nl.

Waarom nieuwe containers?

De belangrijkste reden dat we als gemeente Oldenzaal hebben besloten om vanaf het voorjaar van 2009 al het afval van de laagbouwaansluitingen met behulp van minicontainers in te zamelen, is dat de huidige duocontainers en de inzamelvoertuigen aan vervanging toe zijn. Er is dus een soort natuurlijk moment. De gemeenteraad heeft besloten om de duocontainers te vervangen door twee minicontainers, omdat deze containers een aantal belangrijke voordelen hebben:

Milieu

* De scheiding van GFT (groente-, fruit- en tuin)afval verbetert. Uit onderzoek blijkt dat dankzij een aparte GFT-container er 10% meer GFT-afval wordt ingezameld en daarmee verdwijnt uit het restafval. De scheidingsresultaten bij het gebruik van twee minicontainers zijn daardoor beter dan bij het gebruik van één duocontainer.

* De inzamelwagens kunnen beter worden gevuld. Dit zorgt voor een lagere milieubelasting.

* Het `per ongeluk' vervuilen van één van de vakken in de duocontainer kan nauwelijks nog gebeuren, omdat er nu twee gescheiden containers zijn. Hierdoor komt er minder GFT-afval bij het restafval terecht en zal de hoeveelheid gescheiden GFT-afval toenemen.

Kosten

* De prijs van één duocontainer is hoger dan de prijs van twee minicontainers.

* De verwerkingskosten gaan omlaag, omdat er minder restafval wordt ingezameld en meer GFT-afval. De verwerking van GFT-afval kost de helft van de verbranding van restafval.

* De inzamelkosten zijn lager, doordat er minder mensen nodig zijn om het afval in te zame len. Het legen van de duocontainers gebeurt door drie mensen: een chauffeur en twee beladers. Het legen van de twee minicontainers gebeurt aanvankelijk met twee mensen en op termijn of in bepaalde wijken waar met een zijlader wordt geleegd door één persoon (chauffeur) vanuit de cabine.

Efficiëntie

* Door het volume van de minicontainers zijn deze praktischer in het gebruik en vindt er geen verklemming plaats (doordat het afval in de duocontainer wordt aangestampt, gaat het tussenschot bol staan en kan de container moeilijker worden geleegd).Met twee aparte containers kan veel efficiënter worden ingezameld. Een duocontainer moet iedere week worden geleegd, ook al is één van de compartimenten nauwelijks gevuld

* De twee minicontainers worden afwisselend eens in de twee weken geleegd. Dit betekent dat, afhankelijk van hoe snel ze vol zitten, u zelf meer vrijheid heeft om te kiezen hoe vaak u uw containers wilt aanbieden. Als u bijvoorbeeld zelf composteert, dan zult u uw groencontainer minder vaak aanbieden dan iemand die niet zelf composteert.

Keuze in volume containers

Alle laagbouwwoningen in de gemeente Oldenzaal krijgen nieuwe grijze en groene minicontainers. De gemeente maakt bij de toekenning van de 140 of 240 liter containers onderscheid tussen eenpersoons-, tweepersoons- en meerpersoons- huishoudens. De verdeling van volumes is gebaseerd op het gemiddelde afvalaanbod in deze gezinssituaties. De verdeling is als volgt.

Categorie huishouden Grijze restafval container Groene gft-container

Eenpersoons (1 persoon)
140 liter 140 liter
Tweepersoons (2 personen) 240 liter 140 liter Meerpersoons (meer dan 2 personen) 240 liter 240 liter

Is de categorie waarin uw huishouden door de gemeente is ingedeeld niet juist? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Telefonische Helpdesk. Het nummer is: 0800- 0201044 (gratis).

Gaat u akkoord met het containerpakket dat u van de gemeente zult ontvangen? Dan hoeft u verder niets te doen. De nieuwe afvalcontainers worden op uw adres afgeleverd. U hoeft hier niet voor thuis te blijven.

Tegelijk met uw nieuwe containers ontvangt u de nieuwe afvalwijzer en een brief. In deze brief wordt uitgelegd op welke dag de oude containers zullen worden opgehaald en wat daarbij van u wordt verwacht. Lees deze brief a.u.b. aandachtig. Uw medewerking bij het innemen van de oude containers is erg belangrijk.

BELANGRIJK

Alleen huishoudelijke laagbouwaansluitingen met een woonbestemming kunnen gebruik maken van de inzameling van GFT- en restafval door de gemeente Oldenzaal.
Iedere laagbouwwoning krijgt één grijze en één groene minicontainer. Ieder huishouden in de laagbouw mag in het najaar (kosteloos) een keuze maken voor de gewenste maat container.

Wisselen van containervolume

U kunt in plaats van het bovengenoemde containerpakket, ook kiezen voor een grotere of kleinere container. Als na enige tijd blijkt dat u de verkeerde keuze heeft gemaakt, dan kunt u een verzoek indienen om te ruilen. Er kan van september t/m december 2009 eenmalig gratis worden geruild. In de Afvalwijzer 2009 zal worden aangegeven op welke wijze u een verzoek om te ruilen kunt indienen.

Vanaf 2010 verwachten we dat het ruilen van een groter naar een kleiner volume nog steeds gratis zal zijn, maar dat voor het ruilen van een kleiner naar een groter volume een tarief in rekening wordt gebracht. Indien Oldenzaal op termijn overgaat tot een andere heffingsgrondslag voor afvalstoffenheffing (bijvoorbeeld het containervolume) wordt hierover vroegtijdig in KOM gepubliceerd wat de gevolgen voor u zijn.

Legen van de containers

Het legen van de container gebeurt nu door Twente Milieu. Ook de nieuwe minicontainers zullen door Twente Milieu worden geleegd. De manier van ophalen van huisvuil gaat echter veranderen. Er wordt in veel straten ingezameld met een zijlader. Een grijparm die vanuit de cabine van de auto wordt bediend doet dit werk nu volautomatisch.

Hoe werkt een zijlader?

De chauffeur van de zijlader rijdt zijn wagen naast de containers en schuift een beweegbare arm uit. Die arm pakt de container op en leegt hem boven de wagen. Daarna zet de wagen de container weer op dezelfde plek terug op de stoep. Een zijlader kan zijn werk alleen doen als hij goed bij de containers kan komen. Dat betekent dat u straks uw groene en grijze container op een iets andere manier moet gaan aanbieden, dan u nu gewend bent. Zo is het heel belangrijk dat u uw container zo neerzet dat de wieltjes en het handvat naar de huizenkant wijzen, dus net andersom dan nu het geval is bij de duobakken. Ook moeten alle containers straks in een rechte lijn staan en mag er niets tussen uw container en de zijlader in staan. Zet uw container dus nooit achter een geparkeerde auto of een lantaarnpaal!

Gele en rode kaart

Het systeem van gele en rode kaarten blijft gehandhaafd. U krijgt een gele kaart als u uw container aan straat heeft gezet en er iets niet correct is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw container een mankement vertoont. U kunt ook een gele kaart krijgen als de medewerkers van Twente Milieu een andere opmerking hebben, zoals het op de verkeerde plaats aanbieden van de container. Deze opmerkingen zijn bedoeld om het inzamelen van afval soepel te laten verlopen. Een rode kaart krijgt u als uw container niet geleegd is. Dat kan verschillende oorzaken hebben: het kan zijn dat de container niet geleegd kon worden doordat deze verkeerd aan straat is geplaatst. U krijgt ook een rode kaart als u al eerder een gele kaart heeft gekregen en de instructies op deze kaart niet heeft opgevolgd. Uw container wordt de volgende keer geleegd, als u aan de aangegeven voorwaarde(n) heeft voldaan.

De belangrijkste veranderingen op een rij

Als de container met een zogenaamd zijlader inzamelvoertuig geleegd wordt

* Plaats dan uw container met de handgrepen en de wielen van de straat af, dus naar de kant van het huis. Houd tussen de containers minimaal 30 centimeter tussenruimte aan.
* Plaats de container nooit achter of direct naast obstakels als (lantaarn)palen, borden of geparkeerde auto's.
* Zet de containers in een rechte rij aan de straat. De eerste keer wordt de container teruggeplaatst op de plaats waar hij de volgende keer moet staan. Dit is van belang om snel en doelmatig te kunnen werken met de automatische grijparm.

Als uw container met een zogenaamd achterlader inzamelvoertuig geleegd wordt

Plaats dan uw container met de handgrepen en wielen naar de straat toe, zoals u gewend bent. Dan kan de medewerker van Twente Milieu makkelijk uw container met de hand naar de auto rollen.

Gesloten deksel

Plaats de container altijd met een gesloten deksel aan straat. Laat geen afval uit de container steken! Zo ontstaan er geen problemen met de mechanische zijlading.

Maximaal 75 kg

Zorg ervoor dat de container niet zwaarder is dan 75 kg.

Veelgestelde vragen

Waar plaats ik de nieuwe containers?

De containers nemen maar 1m2 in beslag. Het is misschien even zoeken naar een geschikte plek, maar in principe heeft elke eengezinswoning de ruimte om ze te plaatsen.

Krijg ik evenveel ruimte als in de duocontainer?

De inhoud van de nieuwe containers is maximaal 240 liter; 30 liter minder dan de oude duocontainer. Daar staat tegenover dat de nieuwe containers geen tussenschot hebben en u ze daardoor veel makkelijker kunt vullen. U kunt er per saldo evenveel afval in kwijt.

Waarom zit er een registratiechip in mijn container?

De chip koppelt uw container aan uw adres. Zo herkennen we elke container en kunnen we misbruik met illegale containers voorkomen. Bovendien is een gestolen container met chip makkelijker op te sporen en wordt uw container nooit dubbel aangeboden. De chip is niet bedoeld om de hoeveelheid afval te registeren die iemand aanbiedt.

Kost een grote container meer dan een kleine container?

Voor 2009 maakt het niets uit of u een kleine of grote container heeft. De tarieven worden bepaald op basis van een eenpersoons, tweepersoons of meerpersoons huishouden.

Hoe vaak mag ik gratis omruilen?

In 2009 mag u in het najaar nog één keer kosteloos omruilen, als u na de eerste ervaring toch een andere grootte wenst.

Kan ik de nieuwe containers meenemen als ik binnen Oldenzaal verhuis?

De containers horen bij uw woning en zijn eigendom van de gemeente Oldenzaal. U mag de containers dus niet meenemen, maar u krijgt containers op uw nieuwe adres (binnen Oldenzaal).

Waar kan ik biologisch afbreekbare zakken kopen die ik in mijn groene container mag deponeren?

* Blokker (biozakken voor 20 liter en 140 liter)

Vragen?

Bij onze telefonische helpdesk kunt u tot en met april 2009 terecht met al uw vragen over de nieuwe afvalcontainers. Deze helpdesk is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het nummer is: 0800-0201044 (gratis). Wij staan u graag te woord. Nadat de containers zijn uitgezet, vanaf mei 2009, kunt u voor vragen terecht op www.twentemilieu.nl of bellen met Twente Milieu 0900-8520111.

Snel naar

Eenmalige uitkering (Eur 50,-)

Verkeer en Vervoer

Digitaal klantdossier

Internetpanel

WMO

Inburgering

Begroting 2008

Park-line

gemeentegids 2008

Digitaal loket

De KOM

Gemeenteraad

Stadsvisie 2025

Risicokaart Overijssel

Kiezen Afvalcontainers

(C) 2007-2009 gemeente Oldenzaal | contact Contact | zoeken Zoeken | sitemap Sitemap | rss Rss actueel | rss Rss persbericht | Back Up