Gemeente Onderbanken


Gevolgen van âeconomische crisisâ op de WOZ-waarde 2009

Sedert enkele maanden verschijnen er dagelijks berichten over de economische crisis en de waardedaling van woningen, winkels en kantoren, in de diverse media. Gezien deze ontwikkelingen bent u vast benieuwd wat dit voor uw aanslag gemeentelijke belastingen betekent. Deze aanslag zult u binnenkort ontvangen.

Ook vraagt u zich wellicht af of het zin heeft om bezwaar in te dienen. Hieronder vind u meer informatie over de vastgestelde WOZ-waarde 2009 en welke regels daarbij gelden.

Â

Wat is de WOZ?
Vanaf 1995 geldt de âWet Waardering Onroerende zakenâ (Wet WOZ). 0p grond van deze wet worden alle onroerende zaken in Nederland jaarlijks op waarde geschat. Deze waardering heet WOZ-waarde en wordt gebruikt voor de belastingheffing door het Rijk (inkomsten- en vennootschapsbelasting), de waterschappen (omslag gebouwd) en de samenwerkingsverbanden, zoals de GBRD en de gemeenten (onroerende zaakbelasting).

Â

Waarvoor dient het?
Vóór 1995 stelden de verschillende belastingheffende instanties allemaal hun eigen waarde voor een huis vast. De Wet WOZ heeft hieraan een einde gemaakt. Omdat alle belastingen op één en dezelfde waarde van een pand zijn gebaseerd, is het voor de burger inmiddels een stuk duidelijker.

Â

Hoe wordt de waarde bepaald?
De WOZ-waarde wordt door de GBRD vastgesteld. Bij het bepalen ervan wordt uitgegaan van het bedrag dat de onroerende zaak zou opbrengen op de waardepeildatum. Voor het jaar 2009 is dat 1 januari 2008. Met huur, verhuur, hypotheken en rechten als erfpacht wordt geen rekening gehouden. Per wijk zijn karakteristieke panden getaxeerd: die dienen als vergelijkingsmateriaal. De waarde van soortgelijke panden wordt ervan afgeleid. De WOZ-beschikking wordt vermeld in de belastingaanslag Onroerende Zaakbelasting (OZB).

Â

Heeft de kredietcrisis invloed op de WOZ waarde? Dat is mogelijk. De WOZ-waarde wordt gebaseerd op de verkoopwaarde. Als de huizenprijzen dalen dan is dat meestal ook merkbaar in de WOZ-waarde. Deze kan dan minder stijgen. Prijsdalingen in 2008 worden echter pas merkbaar in de beschikking van 2010 met als waardepeildatum
1 januari 2009.

Â

Heeft een verbouwing invloed op de WOZ-waarde?
Op termijn wel. Na een verbouwing, aanbouw, sloop of andere verandering, beoordeelt de gemeente of de waarde is gestegen of gedaald. Als in 2008 is verbouwd, kan dat gevolgen hebben voor de WOZ-beschikking voor 2009. De WOZ werkt namelijk met een peildatum en toestandsdatum. De WOZ-beschikking 2009 kent als peildatum 1 januari 2008, maar als toestandsdatum 1 januari 2009. Er wordt gekeken naar de staat van de woning op 1 januari 2009, dus inclusief de verbouwing. Dat wordt verwerkt in het prijspeil van 1 januari 2008.

Â

De GBRD heeft in 2008 opnieuw de gegevens van de woningen bekeken. Daarbij zijn bij sommige individuele panden correcties doorgevoerd die eerder in de waardebepalingen niet waren mee genomen. Dit kan bij sommige woningen een dakkapel of een carport zijn, een bijgebouw of een grondige renovatie. Hierdoor kàn in individuele gevallen de waarde t.o.v. eerdere jaren zijn gestegen of gedaald. Dit staat dus los van de stijging of daling enkel ten gevolge van de marktwerking, maar heeft te maken met een stijging of daling als gevolg van het waarderen van de juiste kenmerken van uw woning.

Â

Is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen?
Ja. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belastingaanslag. Het is dus de moeite waard om te kijken of de waarde van een huis hetzelfde is als die van vergelijkbare panden. Dit kan binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bij de GBRD. Het taxatieverslag is in te zien via het digitale loket op www.gbrd.nl of op te vragen bij de GBRD. In een bezwaarschrift moet worden gemotiveerd waarom de WOZ-waarde onterecht zou zijn. Als u overweegt bezwaar te maken dan dient u vooral de onjuistheden die te maken hebben met de kenmerken van uw woning te onderbouwen.
De GBRD doet daarna een uitspraak. Het is mogelijk om hiertegen in beroep te gaan, maar dan wel bij de rechtbank.

Â

Wilt u meer informatie?
Bovenstaande informatie kan niet op al uw vragen antwoord geven. Op onze website www.gbrd.nl kunt u meer informatie vinden. Nadere informatie kunt u ook krijgen aan de balie van de GBRD, Emile Erensplein 55, 6371 GH Landgraaf (iedere werkdag van 9.00-16.00 uur). Telefonisch kunt u ons dagelijks van 9.00-16.00 uur bereiken via nummer 045-5695600. Ook kunt u vragen stellen via het standaard-emailformulier op onze website (www.gbrd.nl).