Voorwaarden Abvakabo FNV overgenomen bij liberalisering postmarkt

19/02/2009 15:07

ABVAKABO FNV

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt in het kader van de Postwet een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) op. In de vier jaar na liberalisering van de markt zijn postbedrijven zonder cao hierdoor verplicht alleen te werken met arbeidsovereenkomsten en dus niet met overeenkomsten van opdracht (ovo's). Voor bedrijven die wel een cao zijn overeengekomen, geldt een ingroeimodel dat voorziet in het gefaseerd omzetten van ovo's in arbeidsovereenkomsten. Hiermee neemt de minister de voorwaarden over die Abvakabo FNV al lange tijd stelt bij volledige liberalisering van de postmarkt.

Peter Wiechmann (bestuurder postsector Abvakabo FNV): "Wij zijn blij dat ook de minister heeft ingezien dat bij het openstellen van de postmarkt een stok achter de deur in de vorm van een AMvB noodzakelijk is. Bovendien hebben wij de overige cao-partijen weten te overtuigen van het invoeren van het ingroeimodel vóór liberalisering. Hiermee komt er een einde aan een onwenselijke rechtsvorm als de overeenkomst van opdracht en wordt er een begin gemaakt aan het creëren van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor bezorgers van nieuwe postbedrijven."

Naar verwachting neemt het kabinet vrijdag een besluit over het moment van volledige liberalisering. De nieuwe postbedrijven hebben aangegeven de gemaakte afspraken in de sector-cao op te zeggen als de postmarkt later opengaat dan 1 april 2009.

Wiechmann: "Als het tot volledige liberalisering komt, dan liever op korte termijn met invulling van het ingroeimodel en de AMvB, dan later zonder deze voorwaarden. Mocht het kabinet besluiten de liberalisering uit te stellen, dan zal de politiek de noodzakelijke bodem in arbeidsvoorwaarden zelf moeten vaststellen."








ABVAKABO FNV