Uit onderzoek van Merrill Lynch onder fondsenmanagers blijkt dat Chinees economisch optimisme een verbeterd groeivooruitzicht voedt 19/02/2009 15:15

PR Newswire

NEW YORK en LONDEN, February 19 /PRNewswire/ --

- Hoop op hoogste punt ooit sinds begin kredietcrisis

Volgens het onderzoek van Merrill Lynch in februari onder fondsenmanagers heeft een nieuw optimisme over de groeiverwachtingen van China wereldwijd geleid tot een duidelijke verbetering in economische stemming. (Logo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20090218/CLW006LOGO ) Sinds het begin van de kredietcrisis in juli 2007 zijn investeerders nu het meest hoopvol over het aanstaande jaar, waarbij het aantal dat een verslechterende economie voor de komende 12 maanden voorspelt, daalde met netto 6 procent; dit in vergelijking met een netto daling van 24 procent in januari. De meerderheid ziet echter in dat de wereldeconomie zich in een recessie bevindt.
De angst voor een langdurige vertraging in China lijkt weg te ebben. Het aantal investeerders dat voor de komende 12 maanden een lagere groei voorspelt in China is sterk gedaald, van netto 70 procent in januari tot netto 21 procent in februari.
Evenzo is het zware pessimisme over de winstvooruitzichten voor bedrijven af aan het nemen. Netto 43 procent van de ondervraagden verwacht een lagere winst voor het komende jaar, en dit percentage is veel lager dan de 63 procent die in december die mening was toegedaan. Netto 49 procent van het panel voorspelt dat de inflatie zal dalen in de komende 12 maanden, vergeleken met 64 procent in januari en 82 procent in december. "De verwachtingen van fondsenmanagers voor de economische groei in China is drastisch gestegen naar het hoogste niveau sinds 2007 en de zwakke hoop op een wereldwijde ontkoppeling berust enkel bij China," zegt Michael Hartnett, hoofdstrateeg Global Emerging Markets Equity bij Banc of America Securities-Merrill Lynch Research.

Grondstoffen die terugkomen als aandelenallocaties worden conjunctureel Grondstoffen zijn de afgelopen twee maanden het snelst hersteld in termen van veranderingen in activaspreiding. Met netto 15 procent in grondstoffen hebben investeerders een nog lagere ondervertegenwoordiging ten opzichte van de netto 32 procent ondervertegenwoordiging in december.
Wegingen van obligaties bleven stabiel, terwijl de aandelenspreiding weer daalde naar netto 34 procent ondervertegenwoordiging - dezelfde positie als in december. Investeerders zijn hun allocaties weer gaan verminderen naar de traditionele defensieve sectoren in de meer conjuncturele sectoren. De wegingen daalden in de Telecom-, verzekerings-, ruwe producten- en nutssectoren. Tegelijkertijd vergrootten investeerders hun posities in technologie, energie, materialen, industrieaandelen en bestedingsvrijheid. "Een groter verlangen naar risico, een stijgende stemming in de grondstoffen en een sterke waardering zouden een verdere investering in de sectoren van energie en materialen kunnen aanmoedigen. We zien dit het best uitgespeeld door in sterling gedenomineerde activa," heeft Gary Baker, hoofd van EMEA Equity Strategy bij Banc of America Securities-Merrill Lynch gezegd.

VS in de gunst terwijl spreiding Japan daalt
De vraag naar Amerikaanse aandelen steeg in februari opnieuw, mogelijk aangewakkerd door de slechte prestatie van de markt in januari. De netto oververtegenwoordiging in de Amerikaanse aandelen is van 7 procent één maand geleden gestegen naar 15 procent deze maand. De Verenigde Staten profiteren van het hebben van het beste winstvooruitzicht en 31 procent van de ondervraagden willen in de komende 12 maanden een oververtegenwoordiging van Amerikaanse aandelen.
Tegelijkertijd is de spreiding naar Japan sterk gedaald met investeerders die netto ondervertegenwoordigd zijn met 26 procent, vergeleken met 15 procent in januari. Normaal gesproken zouden Japanse aandelen profiteren van een breed herstel in de stemming. Japan heeft volgens het onderzoek ook last van hun overgewaardeerde grote munt.
Voor het eerst beschouwen ondervraagden de yen als meer overgewaardeerd dan de euro. Het pessimisme over de euro is in brede mate gematigd, terwijl het macro-economische vooruitzicht van de regio iets gunstiger is. "De groeiverwachtingen in de Eurozone zijn in februari hersteld naar het hoogste niveau in 12 maanden tijd," zei Baker. "Maar in tegenstelling tot het beeld wereldwijd piekte het aantal Europese portfoliomanagers met cash oververtegenwoordiging naar het hoogste niveau sinds oktober 2001."

Onderzoek onder fondsenmanagers
In totaal hebben 212 fondsenmanagers, die in totaal US$599 miljard beheren, van 6 tot 12 februari deelgenomen aan het wereldwijde onderzoek. In totaal hebben 177 managers, die US$372 miljard beheren, deelgenomen aan de regionale onderzoeken. Het onderzoek is uitgevoerd door Banc of America Securities-Merrill Lynch Research, met behulp van het marktonderzoekbedrijf Taylor Nelson Sofres (TNS). Via zijn internationale netwerk in meer dan 50 landen biedt TNS nationale en multinationale organisaties
marktinformatiediensten in ruim 80 landen aan. Het staat gerangschikt als vierde grootste marktinformatiegroep ter wereld.

Bank of America
Bank of America is een van de grootste financiële instellingen ter wereld en bedient individuele consumenten, kleine en middelgrote marktbedrijven en grote corporaties met een volledige reeks producten en diensten om te bankieren, te investeren en activa te beheren, alsmede andere financiële en risico-managementsproducten en diensten. Het bedrijf levert een ongeëvenaard gemak in de Verenigde Staten en bedient meer dan 59 miljoen consumenten en kleine zakenrelaties met ruim 6100 banken, bijna 18.700 geldautomaten en een prijswinnend systeem voor online bankieren met bijna 29 miljoen actieve gebruikers. Na de overname van Merrill Lynch op 1 januari 2009 is Bank of America een van de leidende vermogensbeheerbedrijven ter wereld en is het een wereldwijde leider in het bedrijfs- en investeringsbankwezen en de handel in een brede reeks activaklassen die corporaties, overheden, instellingen en individuen over de hele wereld bedient. Bank of America levert in de sector een toonaangevende ondersteuning aan meer dan 4 miljoen kleine bedrijfseigenaren via een reeks innovatieve, gebruikersvriendelijke online producten en diensten. Het bedrijf bedient klanten in meer dan 150 landen. Het aandeel Bank of America Corporation is onderdeel van de Dow Jones Industrial Average en staat genoteerd op de New York Stock Exchange. Vele diensten van de bank aan zakelijke en institutionele klanten worden geleverd via de Amerikaanse en Britse dochterondernemingen, waaronder Banc of America Securities LLC, Banc of America Securities Limited, Merrill Lynch, Pierce, Fenner and Smith Incorporated en Merrill Lynch International. Bezoek voor aanvullende informatie www.bankofamerica.com.

Merrill Lynch
Merrill Lynch is een van 's werelds leidende bedrijven voor
vermogensbeheer, kapitaalmarkten en adviesbureau's, met kantoren in 40 landen en regio's en een totale klantenactiva van ongeveer US$1,5 biljoen op 26 september 2008. Als investeringsbank is het een leidende wereldwijde handelaar en verzekeraar van effecten en derivatieven in een breed scala aan activaklassen en doet het dienst als strategisch adviseur voor corporaties, overheden, instellingen en individuen wereldwijd. Merrill Lynch is voor ongeveer 50 procent eigenaar van BlackRock Inc., een van 's werelds grootste beursgenoteerde investeringsbeheerbedrijven, met ongeveer US$1,3 biljoen in activa onder beheer op 31 december 2008. Bezoek www.ml.com voor meer informatie over Merrill Lynch. Merrill Lynch is op 1 januari 2009 overgenomen door Bank of America.

Verslaggevers: Susan McCabe Walley, +1-212-449-0389, susan_mccabe@ml.com, of Tomos Rhys Edwards, +44-20-7995-2763, tomos_edwards@ml.com, beiden van Banc of America Securities-Merrill Lynch Research. Foto: NewsCom: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20090218/CLW006LOGO






-