Raad voor Werk en Inkomen


Den Haag, 19-02-2009

RWI: arbeidsmarkt biedt toch ook kansen in zware tijden

In tijden van economische recessie zijn werknemers minder star in wisseling van banen dan verwacht. Tijdens de vorige recessie die in 2001-2002 toesloeg, vonden jaarlijks nog 1,4 miljoen mensen ander werk. Werknemers wijken in dit geval vaker uit naar een andere sector dan waar men werkzaam was. De kansen op ander werk liggen dus vooral in andere sectoren. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek `Omvang, aard en achtergronden van baan-baan-mobiliteit' van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dat vandaag gepresenteerd wordt.

Het relatief hoge aantal baanwisselingen duidt erop dat het tijdens een economische crisis niet met elke sector tegelijkertijd slecht gaat. Ook in slechte tijden zijn er blijkbaar toch kansen op de arbeidsmarkt. Die kansen moeten zo goed mogelijk worden benut om daarmee het fundament te leggen voor de periode van economisch herstel die zich weer zal aandienen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat gedwongen ontslagen zo lang mogelijk worden uitgesteld. Door het inzetten van sociale plannen en Van Werk naar Werk-activiteiten worden veel negatieve effecten van een neerwaartse conjunctuur in eerste instantie in en tussen sectoren opgelost. Zo blijkt dat in de periode 2002-2005, ook een periode van economisch minder goede tijden, de piek in ontslagaanvragen ruim twee jaar na het dieptepunt van de economische crisis volgde. Toen was er echter duidelijk sprake van een geleidelijke conjuncturele verslechtering, wat nu niet het geval is.

Een andere interessante uitkomst van het onderzoek is dat het aantal baanwisselingen in Nederland boven het Europese gemiddelde ligt.

Het onderzoek geeft inzicht in de omvang, aard en achtergrond van arbeidsmobiliteit in combinatie met een analyse van de conjunctuur, sector en regio. Dit is nog nooit eerder op deze wijze in kaart gebracht. Voor het eerst zijn ook mobiliteitssaldi tussen provincies berekend. Dergelijke analyses zijn van grote waarde bij de ontwikkeling en uitvoering van landelijk, regionaal en sectoraal arbeidsmarktbeleid. De RWI zal zich daarom ook in de toekomst inspannen om deze arbeidsmarktgegevens te ontsluiten.

Voor de redactie,