Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


19 feb 2009

Tekort scanners vertraagt aanpak fietsendiefstal

De aanpak van fietsendiefstal wordt ernstig vertraagd doordat politie en gemeenten nauwelijks beschikken over de benodigde uitleesapparatuur om de chips in gestolen fietsen te lezen. In heel Nederland zijn nu niet veel meer dan tien geschikte chipscanners beschikbaar.

De landelijk projectleider van de door minister Ter Horst ingestelde `Stuurgroep Aanpak Fietsendiefstal', Mojgan Yavari, zegt in Binnenlands Bestuur dat politiekorpsen en gemeenten weinig animo hebben om de nieuwe `intelligente' uitleesapparatuur te kopen. Deze apparatuur is gekoppeld aan het landelijk register gestolen fietsen van de Rijksdienst Wegverkeer. Politiekorpsen geven aan dat hun budget op is en van de gemeenten was alleen Tilburg geïnteresseerd.

Volgens de Stuurgroep Fietsendiefstal moet in ieder geval elk politiebureau kunnen beschikken over de uitleesapparatuur. Volgens Yavari komt de aanpak van fietsendiefstal op gang als gemeenten een opsporingsambtenaar speciaal belasten met fietsendiefstalcontrole én hem met zo'n apparaat uitrusten. Als politie en gemeenten niet voor de kosten willen opdraaien, ondanks hun handtekening onder het convenant Aanpak Fietsendiefstal waarin de opsporing via chips een van de belangrijkste elementen is, moet het Rijk die apparatuur maar subsidiëren, meent Yavari.

Het ministerie van BZK sluit (mede-) financiering ook niet uit, zegt een voorlichter desgevraagd tegen Binnenlands Bestuur. De minister is er volgens hem van op de hoogte dat verdere inzet van de uitleesapparatuur waarschijnlijk zou bijdragen aan de gewenste aanpak van fietsendiefstal.