Gemeente Alkmaar


Extra subsidie voor maaltijd ouderen in Wijkwaard

Wethouder Wim van Veen: "Gesprek met ouderen levert bruikbare informatie op"

Afgelopen maandag 16 februari ging wethouder Wim van Veen in gesprek met de oudere bewoners van Wijkwaard. "Voordat je beleid maakt, is het goed te weten wat er leeft," was het idee van de wethouder, die het initiatief nam voor het gesprek. In januari stelde de fractie van Leefbaar Alkmaar vragen in de commissie Samenlevingszaken over de prijs van de maaltijden. Dat het gesprek niet over alleen over dit onderwerp zou gaan, was wel te voorzien. Een tiental ouderen kwam op de uitnodiging af. Geen grote groep, maar wel mensen met een uitgesproken mening.

Over het belangrijkste punt waren de bewoners en de wethouder het snel eens. De prijs van de maaltijd in het wijkcentrum is te hoog, waardoor veel bewoners van de zorgappartementen geen of minder gebruik maken van de maaltijdvoorziening. Terwijl zij hier wel op aangewezen zijn, omdat hun woningen geen mogelijkheden zijn om een warme maaltijd te bereiden. Om dan elke dag EUR 6 voor een hoofdgerecht te betalen, is voor mensen met alleen een AOW-uitkering niet te doen. Voor de gemeente ook een reden om EUR 2 subsidie te verlenen. Echter als je ook nog een kopje soep wilt en een dessert, dan betaal je EUR 6,75. En dat kan voor veel mensen niet uit. Wethouder Wim van Veen heeft met de bewoners van de zorgappartementen afgesproken dat de gemeente een half jaar EUR 2,25 per maaltijd extra subsidie verleent, zodat bewoners EUR 3,50 voor een kop soep en de hoofdmaaltijd kwijt zijn. Wie een dessert wil, moet dat extra betalen.

Het komend half jaar krijgen alle oudere bewoners van Wijkwaard persoonlijk bezoek, waarbij aan hen een aantal vragen worden voorgelegd. Vragen die gaan over hoe zij vinden dat hun leven gaat en of zij verbeterpunten zien in het gebruik van Wijkwaard. Wethouder Wim van Veen: "Ouderen kunnen niet meer alles zelf en het is niet vanzelfsprekend dat er voor je gezorgd wordt. Je moet daarover in gesprek gaan en doorvragen, zodat je weet waar hun behoeften liggen." De gemeente gaat met de beheerder van Wijkwaard en de wijkvereniging in overleg om een plan van aanpak maken. Over drie maanden spreekt de wethouder weer met de bewoners om de tussenbalans op te maken. De bewoners worden via een brief op de hoogte gebracht van de gemaakte afspraken.

19 februari 2009