Gemeente Heerenveen


---


---

gemeente Heerenveen klaar voor hevige regenval

Het regent veel? De gemeente Heerenveen bereidt zich voor door het opstellen van een nieuw gemeentelijk watertakenplan. Er worden extra voorzieningen aangelegd voor regen- en grondwater. Hiermee wordt regenwater beheerst verwerkt.

De gemeente Heerenveen heeft haar rioolbeheer goed op orde, zo blijkt uit de evaluatie in het Watertakenplan. Niet alleen financieel is er winst geboekt, ook ten aanzien van het milieu is veel verbeterd. Er stort bijvoorbeeld minder rioolwater over in de sloten en vijvers. Ook zijn en worden ongeveer 700 woningen in het buitengebied aangesloten op het riool. De klimaatverandering en de veranderende regelgeving voor waterbeheer vragen echter van de gemeenten maximale inspanning. De gemeente Heerenveen wil daarom in de komende jaren starten met het toekomst klaar maken van de openbare ruimte. Met het Watertakenplan 2009-2012 buigt zij het traditionele rioolbeheer om naar verbrede gemeentelijke watertaken. Hiermee voldoet Heerenveen nu al aan de wettelijke verplichting om voor 1 januari 2013 een verbreed gemeentelijke rioleringsplan op te stellen.

Hinder en overlast
De verwachting is dat het, door de klimaatverandering, vaker en harder gaat regenen. Daardoor neemt waterhinder en -overlast toe en zijn allerlei maatregelen nodig. Doordat er minder openbaar groen is en tuinen volledig bestraat worden, kan het regenwater niet meer in de grond dringen en verdwijnt alles in het riool. Omdat het riool die grote hoeveelheden regenwater soms niet kan verwerken, ontstaat er hinder en soms zelfs wateroverlast. Er blijft water op straat staan of nog erger, het stroomt de woningen in. De gemeente Heerenveen speelt met dit nieuwe beleid in op de actuele ontwikkelingen en biedt zo een leefomgeving met meer kwaliteit.

Enorme investeringen
Regenbuien zijn niet te sturen en échte extremen zijn alleen op te vangen met enorme investeringen. Daarom stelt de gemeente in het Watertakenplan dat hinder moet worden geaccepteerd, maar overlast wordt aangepakt. Dit vergt een ombuiging in denken. In het Watertakenplan is aangegeven wat onder hinder en overlast wordt verstaan en waar het voorkomt. De echte probleemgebieden worden voor 2015 aangepakt. Ook wordt de komende periode jaarlijks zo'n drie tot bijna elf kilometer riolering vervangen waarbij als het nodig is meteen een gescheiden voorziening voor de verwerking van het regen- en grondwater wordt aangelegd. Hiermee slaat de gemeente Heerenveen twee vliegen in een klap: overlast wordt voorkomen en het schoonhouden van het regenwater is goed voor het milieu.

Wettelijke zorgplicht
Het oplossen van wateroverlast is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente maar ook van Wetterskip Fryslân en perceeleigenaren. Op basis van de wettelijke zorgplicht is de eigenaar in eerste instantie verplicht om het regenwater op het eigen perceel te verwerken. Lukt dat niet dan moet de gemeente die taak overnemen. Het gaat de gemeente nu te ver om die verantwoordelijkheid volledig bij de perceeleigenaren neer te leggen. Wel gaat zij onderzoeken op welke manier in de toekomst bij nieuw- of verbouw de verantwoordelijkheid bij de perceelseigenaren neergelegd kan worden.
Het Watertakenplan ligt vanaf 20 februari tot en met 27 maart ter inzage in de openbare bibliotheek in Jubbega en Heerenveen en bij de receptie van het gemeentehuis.


---