Gemeente Veenendaal


Eerste jaar starterslening succesvol

Sinds 1 januari 2008 is het in Veenendaal mogelijk een zogenoemde starterslening aan te vragen. Met deze starterslening is het voor starters makkelijker een woning te kopen. Van de regeling is in het eerste jaar goed gebruik gemaakt. Wethouder volkshuisvesting Van Maanen: âWe hebben in 2008 in Veenendaal 32 startersleningen verstrekt voor een gemiddeld bedrag van ruim ⬠33.000 per lening. Per 1 januari 2009 zijn de regels voor startersleningen in WERV-verband gelijkgetrokken. Daarmee zijn de voorwaarden versoepeld en komen er zo meer starters in aanmerking voor een starterslening in Veenendaal.â

Â

De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat de koper maximaal kan lenen volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie. De regeling wordt uitgevoerd door Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN).

In 2008 zijn er 32 startersleningen in Veenendaal verstrekt voor een totaalbedrag van ⬠1.067.911,00. Hieruit blijkt dat de gemiddelde starterslening in Veenendaal een bedrag van ⬠33.372,22 betreft. Van het jaarlijks beschikbare budget van ⬠1.650.000,00 (⬠825.000,00 vanuit de gemeente dat vooralsnog wordt verdubbeld door het ministerie van VROM) is 65% verbruikt. Het resterende budget gaat mee naar 2009.

Â
Versoepelde voorwaarden

In WERV-verband wordt gestreefd naar onderlinge afstemming in de volkshuisvesting. Per 1 januari zijn daarom de volgende wijzigingen in de Veenendaalse voorwaarden doorgevoerd:


- de maximale leeftijd is verhoogd naar 35 jaar (dit was 30 jaar).


- de kandidaten dienen maatschappelijke of economische binding te hebben met één van de WERV-gemeenten (dit was eerst alleen Veenendaal).

Â

De overige punten zijn in Veenendaal niet gewijzigd maar zijn binnen alle WERV-gemeenten gelijkgetrokken:Â


- De maximale kosten van het verkrijgen van een woning in eigendom zijn ⬠225.000.


- Het maximale leenbedrag is ⬠35.000.


- De locatie van de woning is bepalend voor de gemeente die de lening verstrekt.


- Verstrekt wordt tot het toekenningsplafond bereikt is (âop is opâ).

Â
Informatie

De gemeente is tijdens de opening van het i-centrum Veenendaal-oost (op 28 februari van 12:00 tot 16:00 uur aan de Van Essenlaan 1) aanwezig om uitleg te geven over de starterslening, maar ook over andere regelingen zoals de koopgarant- en koopsubsidieregeling.