Veilig Amsterdam


Eerdere signalering van mishandeling van ouderen

Oudere met rollator


* Huiselijk geweld

19 februari 2009

Pakket van maatregelen moet mishandeling helpen terug te dringen

Ouderenmishandeling is een van de vormen van huiselijk geweld waarvoor een specifieke gezamenlijke aanpak nodig is. Om dat te bereiken heeft een groot aantal instellingen samen met de gemeente het Actieprogramma Aanpak Ouderenmishandeling opgesteld.

Het actieprogramma beschrijft hoe Amsterdam het geweld en de mishandeling van ouderen wil beperken, en ervoor kan zorgen dat hulpverlening aan slachtoffer en dader wordt geaccepteerd. Het college van B&W heeft op 17 februari kennisgenomen van het actieprogramma.

Marijke Vos, wethouder Zorg: âEr heerst een taboe op ouderenmishandeling. Het probleem is nog relatief onzichtbaar en daardoor wordt er niet, of te laat, hulp gezocht of geaccepteerd. Door onder andere goede voorlichting en het instellen van een meldpunt ouderenmishandeling willen we bereiken dat het onderwerp ouderenmishandeling uit de taboesfeer wordt gehaald en dat er passende hulpverlening en zorg kan worden geboden.â

Acties uit het programma
Om meer zichtbaarheid te geven aan ouderenmishandeling wordt er geïnvesteerd in voorlichtingsmateriaal en -programmaâs. Die moeten er voor zorgen dat het probleem vroeger kan worden gesignaleerd, waardoor de hulpverlening eerder op gang kan komen. Door meer bekendheid met het onderwerp zijn ouderen wellicht ook eerder bereid om hulp te zoeken of te aanvaarden.

Momenteel is er nog te weinig opvang voor ouderen die in een crisissituatie uit huis moeten worden geplaatst. In 2009 zal de behoefte aan specifieke crisisopvang voor ouderen en de financiering ervoor onderzocht worden. Het actieprogramma zal ook aansluiting zoeken bij andere Wmo-programmaâs, bijvoorbeeld de producten die er zijn om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te bestrijden. Dit is belangrijk omdat eenzaamheid een van de risicofactoren is voor ouderenmishandeling.

Financiering
Voor de uitvoer van het actieprogramma is in 2009 ⬠260.000 begroot. Hiervoor zal deels een beroep worden gedaan op de extra rijksmiddelen van VWS voor 2009.
Het Actieprogramma Aanpak Ouderenmishandeling wordt op 18 maart in de raadscommissie behandeld.