Vlaamse Overheid

verankerd in Randbeleid

Succesvolle proefprojecten sport en taal verankerd in Randbeleid

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 19 februari 2009
De kleuterboekjes `Kijk, ik zwem' in heel Halle-Vilvoorde verspreiden. Dat is de opvallendste maatregel die Frank Vandenbroucke en Tom Troch nemen na een positieve evaluatie van de proefprojecten rond sport en taal in de Vlaamse Rand. De Vlaamse minister bevoegd voor de Rand en de gedeputeerde Vlaams karakter zetten hier samen hun schouders onder.

Frank Vandenbroucke en Tom Troch: "De vier projecten hebben bewezen dat sporten en het aanleren van het Nederlands hand in hand kunnen gaan. Daarom breiden we de projecten uit zodat zoveel mogelijk jongeren via sportclubs de kans krijgen om met het Nederlands in contact te komen en zich verder te integreren in onze samenleving."

Begin 2007 toonde een studie aan dat in veel sportclubs meerdere talen gebruikt worden. Minister Vandenbroucke en gedeputeerde Troch vonden dit heel positief, omdat het wijst op een groeiende integratie van anderstaligen in het lokale verenigingsleven. Maar er moet dan wel over gewaakt worden dat het Nederlands de centrale omgangstaal blijft. Daarom stelden ze toen een aantal concrete acties en proefprojecten voor.

Zo stelde vzw `de Rand' een sportmedewerker aan. Deze werkt rond bewustwording en speelt een coördinerende en stimulerende rol bij gemeenten, clubbesturen en sportraden. Hij ontwikkelde ook een pictogrammenwoordenboekje dat clubs moet helpen in hun communicatie met anderstalige leden.

Daarnaast ontwikkelde de provincie Vlaams-Brabant een gratis vormingspakket met dvd. Zowel het pictogrammenwoordenboekje (9200 exemplaren) als het vormingspakket (enkele honderden exemplaren) kennen een groot succes, zelfs tot buiten de landsgrenzen.

Minister Vandenbroucke subsidieerde ook vier succesvolle proefprojecten:


- project 1: De Gezinssportfederatie (GSF) gaf twee boekjes uit met als titels `Kijk, ik zwem' en `Kijk, ik sport'. Hierbij werd rekening gehouden met zowel het sport- en taalaspect als het verhaal. GSF drukte 1000 exemplaren van elk boekje. De clubs kunnen het boekje gebruiken om kinderen te motiveren voor de sportlessen en tegelijk kunnen de ouders de boekjes thuis met hun kinderen lezen. De boekjes zijn een succes, want alle 1000 boekjes van `Kijk, ik zwem' zijn de deur uit. GSF krijgt nu de kans om de zwemboekjes aan alle Gezinssportverenigingen in heel Halle-Vilvoorde aan te bieden. Ze zullen ook didactische kijkwijzers bij het boekje ontwikkelen.


- project 2: Al wie zich inschrijft bij de voetbalclub K Diegem Sport, moet bereid zijn om een inspanning te doen om Nederlands te leren. Daarom stelde de club een aantal taalcoaches aan die zowel de trainers, de spelers als de ouders begeleidt. Het succes bleef niet uit. Na een aantal maanden verliepen de trainingen vlotter omdat de trainers op een bewustere manier omgingen met anderstalige kinderen. Daarnaast hebben ook tien ouders zich ingeschreven bij het Centrum voor Basiseducatie voor een opleiding Nederlands. Dit project kan gemakkelijk in andere clubs worden toegepast. De clubs kunnen een vrijwilliger als taalverantwoordelijke aanstellen die er voor kan zorgen dat anderstalige spelers snel het Nederlands oppikken. Het pictogrammenboekje en de dvd kunnen hierbij een hulpmiddel zijn.


- project 3: De stad Vilvoorde richtte twee sporttaalkampen in. Vooral het taalomnisportkamp kende een groot succes. 34 kinderen met verschillende moedertalen namen deel. Het grote voordeel van dit initiatief is dat er geen schoolgevoel ontstaat bij het aanleren van een taal. Voor gemeenten met veel anderstalige kinderen heeft een dergelijk kamp daarom een grote meerwaarde. De sportmedewerker van vzw `de Rand' zal dit initiatief promoten bij andere gemeenten en hen helpen om een kamp te organiseren.


- project 4: In de Vlaams-Brabantse Ardennen kregen clubs een houvast aangeboden om het Nederlands als voertaal te gebruiken. Dit gebeurde door de spandoeken van de provincie Vlaams-Brabant `ik sport, jij sport, wij sporten ... in het Nederlands' te verspreiden. Daarnaast werd ook gebruik gemaakt van het pictogrammenboekje. De clubs waren erg enthousiast. Daarom zal de sportmedewerker van vzw `de Rand' deze sensibiliseringsactie verder zetten en andere clubs aanmoedigen om ook van deze gratis materialen gebruik te maken.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Bieke Volcke, persmedewerkster kabinet Vandenbroucke Tel: 02 552 68 07
GSM: 0477 77 64 30
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be