Gemeente Heusden

Geen MFA met brede school in Venne West 3

Er komt geen multifunctionele accommodatie met brede school in de nieuwbouwwijk Venne West 3 in Drunen. Dat heeft het college van Heusden maandag 16 februari besloten. De vier klaslokalen die basisschool Olof Palme ter vervanging van vier noodlokalen in deze brede school wilde realiseren, worden nu bij de basisschool zelf gebouwd. Het college heeft daarvoor een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Belangrijkste reden om af te zien van de MFA met brede school is de grote leegstand van klaslokalen in Drunen. Door het teruglopend leerlingenaantal staan in de kern Drunen momenteel veertien lokalen leeg. Leerlingprognoses geven aan dat dit aantal kan oplopen tot ruim twintig lokalen.

Evenwichtig
In overleg met onder meer de stichting Scala heeft de gemeente ervoor gekozen om, in plaats van de bouw van de MFA/brede school, de bestaande leegstand te benutten. Uitgangspunt daarbij is een toekomstbestendige en evenwichtige spreiding van onderwijslocaties in Drunen in combinatie met kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Lokale Educatieve Agenda (LEA), die de gemeente, het onderwijsveld, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gezamenlijk hebben opgesteld. De LEA is in juni 2008 door de gemeenteraad vastgesteld.

De vier permanente klaslokalen die nu bij basisschool Olof Palme worden gebouwd, dienen als vervanging van de vier oudste noodlokalen. De Drunense basisschool beschikt momenteel over twaalf permanente en negen tijdelijke lokalen. Tellingen uit oktober 2008 laten zien dat de school een ruimtebehoefte heeft van 23 lokalen.

Wat er op de locatie van de beoorgde MFA in Venne West 3 komt, is nog niet bekend. Het college bekijkt momenteel de mogelijkheden. Geplaatst op: 19 februari 2009