Politie Haaglanden

Persberichten 19 februari

Haaglanden, 19-02-2009

Aanhouding na geluidsoverlast
Den Haag/Loosduinen Agenten werden op donderdagmorgen 19 februari rond 02.45 uur naar een woning aan de Kijkduinsestraat gestuurd waar een bewoonster volgens omwonenden voor de derde keer in korte tijd veel te hard haar muziek aan had staan. In de woning troffen de agenten een 45-jarige Haagse aan, die sterk onder invloed van alcohol naar de harde muziek luisterde. Ondanks herhaalde verzoeken, weigerde de vrouw de muziek zachter te zetten. Toen de vrouw uiteindelijk bij de buren aan de bel wilde gaan, hielden de agenten haar aan. De vrouw verzette zich hevig tegen haar aanhouding. Zij werd geboeid naar het politiebureau overgebracht, waar zij in de cel haar roes mocht uitslapen.

Beschonken bestuurder dubbel beboet
Den Haag - Een 22-jarige Hagenaar werd in de vroege ochtend van donderdag 19 februari twee keer kort na elkaar aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de man omstreeks 04.15 uur met hoge snelheid over de Scheveningseweg rijden en lieten hem stoppen. Het lukte de man vanwege zijn beschonken toestand maar nauwelijks om zijn mond om de opening van het blaasapparaat te leggen. Hij werd aangehouden en blies op het politiebureau 470 ugl. Het rijbewijs van de beginnend bestuurder werd ingevorderd, hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.
Nadat hij was heengezonden zagen agenten hem omstreeks 05.45 uur toch weer achter het stuur van zijn auto zitten. Zij lieten hem op de Groot Hertoginnelaan stoppen en hielden hem voor de tweede keer aan. Hij blies 350 ugl en kreeg een proces-verbaal voor rijden onder invloed en rijden met een ingevorderd rijbewijs.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Getuigen houden autokraker aan
Den Haag Agenten werden woensdagavond 18 februari rond 23.30 uur gestuurd naar de Vrederustlaan, waar een aantal mensen een inbreker in een personenauto zou vasthouden. Ter plaatse zagen de gewaarschuwde agenten zes mannen de portieren van een witte auto dichthouden. In deze auto zat, naar later bleek, een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De 27-jarige eigenaar van het voertuig zag hem, toen hij vanaf het sportveld bij zijn auto terugkwam, in zijn auto zitten. Met een vriend wist hij de deuren dicht te houden, zodat de man niet kon ontsnappen. Voor alle zekerheid belde de eigenaar nog wat vrienden die ook op het sportterrein waren. Met zijn zessen wisten ze de man in de auto te houden. De inbreker was nog niet in de gelegenheid geweest iets uit de auto te stelen. Wel troffen de agenten bij de insluitingfouillering op het politiebureau bij hem een dameshorloge en oorbellen aan. De man werd overgebracht naar het politiebureau. De politie onderzoekt de herkomst van het horloge en de oorbellen.

Snelheidscontrole op Lozerlaan
Den Haag/Loosduinen Bij een snelheidscontrole op de Lozerlaan controleerden agenten woensdagmorgen 18 februari tussen 07.30 en 13.15 uur met een lasergun in totaal zon vijfhonderd passerende automobilisten op hun snelheid. Daarbij werden 39 processen-verbaal uitgereikt voor te hard rijden. Eén automobilist kreeg een bekeuring omdat zijn kenteken niet goed leesbaar was.

Agenten voorkomen woninginbraak
Den Haag Agenten in burger wisten woensdagavond 18 februari rond 21.00 uur een inbraak in een woning aan het Sportzicht te voorkomen. Zij surveilleerden in de straat toen zij enkele in zwart geklede mannen op een bankje zagen zitten. Even later waren de twee mannen verdwenen. Eén van de agenten zag kort daarna twee in zwart geklede mannen op een balkon van een woning aan de Sportzicht staan. Maar even later waren de mannen ook daar weer verdwenen. Bij een zoektocht in de omgeving troffen de agenten alsnog de twee mannen aan. De agenten hielden het duo, Hagenaars van 18 en 20 jaar oud, aan voor poging tot inbraak. Bij onderzoek op het betreffende balkon de bewoners van de woning waren niet thuis werden braaksporen aangetroffen. Vlakbij de woning vonden de agenten ook nog een schroevendraaier, die vermoedelijk door het tweetal was gebruikt. De politie onderzoekt de zaak.

Aangehouden voor illegaal plakken
Den Haag Op de Laan van Delfvliet hielden agenten woensdag 18 februari rond 17.30 uur drie mannen aan die illegaal posters aan het plakken waren. In het voertuig van de twee Hagenaars van 19 en 20 jaar oud en de Voorburger van 24 jaar, troffen de agenten naar schatting nog zon vierduizend posters aan. Het trio deed afstand van de posters, die zullen worden vernietigd. De drie mannen, die allemaal al eens eerder waren aangehouden voor het illegaal plakken van posters, kregen een proces-verbaal.

34 boetes bij snelheidscontrole
Den Haag Bij een snelheidscontrole op beide rijrichtingen van de Laan van Hoornwijck controleerden agenten woensdagavond tussen 18.00 en 23.00 uur met een lasergun de snelheid van 1075 passerende automobilisten. 34 van hen reden te hard en kregen hiervoor een boete. Van één bestuurder werd het rijbewijs ingenomen. Deze automobilist reed 107 kilometer per uur, op de weg waar slechts 50 km/uur is toegestaan.

Herkend en gepakt
Den Haag Een 21-jarige Haagse aarzelde geen moment toen zij woensdag 18 februari rond 14.35 uur op het Stationsplein de man herkende die een week eerder haar laptop had gestolen. Terwijl haar vriend de man bleef volgen, schakelde de vrouw de politie in. De vermeende dief was inmiddels een internetwinkel aan de Stationsweg ingelopen. Hier hield de politie de man aan, die een 31-jarige inwoner van Leiden bleek te zijn. Hij bekende de diefstal van de laptop vrijwel direct. De politie nam de Leidenaar mee naar het bureau, waar bleek dat hij ook nog een rijbewijs, identiteitsbewijs en twee bankpasjes bij zich had die van diefstal afkomstig waren. Ook bleek de man nog een laptop en een telefoon te hebben gestolen. De verdachte bekende alles.

Met zn vieren betrapt
Den Haag Vier Poolse mannen dachten waarschijnlijk de beveiliging te slim af te zijn, toen zij woensdag 18 februari rond 14.45 uur in een elektronicazaak de alarmlabels van een aantal telefoons vernielden en verwijderden. De beveiliging had de mannen echter in de gaten, en waarschuwde de politie. Toen de agenten arriveerden bij de zaak aan de Grote Marktstraat, hielden zij de vier verdachte Polen aan. Eén van hen had een nagelknipschaartje bij zich, dat hij vermoedelijk had gebruikt om de labels van de telefoons te verwijderen. De politie nam de mannen van 19, 21 en twee van 34 jaar mee naar het bureau voor verhoor.

Snelheidscontrole in bebouwde kom
Den Haag De politie hield woensdagmiddag tussen 13.30 en 18.00 uur een snelheidscontrole op de Fruitweg. Van de in totaal 1007 passanten reden er 97 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 97 km/u, terwijl 50 km/u is toegestaan op de Fruitweg.

Hennep in garage
Den Haag De politie rolde woensdag 18 februari rond 13.15 uur in een garage aan de Lekstraat een hennepkwekerij op. Naar aanleiding van een tip ging de politie poolshoogte nemen in het pand en trof daar inderdaad een flink aantal hennepplanten aan. De politie onderzoekt de zaak en de huurders van de garage.

Fietsers door rood
Voorburg Bij een roodlichtcontrole op de Prinses Mariannelaan bleek op woensdag 18 februari tussen 07.30 en 08.45 uur dat er nog steeds veel (brom)fietsers bij rood licht het kruispunt met de Fonteynenburghlaan oprijden. In totaal werden 26 (brom)fietsers bekeurd. Een automobilist kreeg een bekeuring omdat hij niet handsfree belde, een autobestuurder droeg niet op de voorgeschreven wijze zijn autogordel. Ook hij werd bekeurd.

Doorgereden na aanrijding
Voorburg Een 38-jarige Voorburgse automobiliste nam op woensdag 18 februari omstreeks 18.00 uur niet de moeite om de politie in kennis te stellen, toen zij op de Raadhuisstraat twee houten paaltjes uit de grond reed. De vrouw deed alsof er niets gebeurd was en vervolgde haar weg naar huis. Daar trof de politie haar auto aan. Ontkennen had voor de Voorburgse geen zin. Een afgebroken paaltje bevond zich nog onder de auto van de vrouw. De politie heeft proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Auto rijdt door na aanrijding
Westland Een onbekend gebleven automobilist reed woensdag 18 februari een 18-jarig meisje uit s-Gravenzande van haar scooter. Het slachtoffer reed omstreeks 22.00 uur over de Veilingweg in De Lier toen zij door de auto werd aangereden en ten val kwam. De automobilist reed door. Het meisje hield aan de aanrijding blauwe plekken, schaafwonden en bulten over. De politie zoekt de automobilist, die in een personenauto met witte kentekenplaten reed. Getuigen wordt verzocht te bellen met Bureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

Fietster gewond bij aanrijding
Delft Op de kruising Westvest met de Buitenwatersloot raakte 18 februari om 18.20 uur een 23-jarige fietsster uit Delfgauw gewond toen zij in botsing kwam met een taxi. De 52-jarige taxichauffeur uit Delft kon, toen hij het Westvest op draaide, een aanrijding met het slachtoffer niet meer voorkomen. Het slachtoffer brak haar enkel en moest naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de aanrijding.

Verkeerscontrole
Delft Bij een verkeerscontrole 18 februari tussen 11.45 uur en 13.00 uur op de Buitenhofdreef kregen 12 automobilisten een bekeuring voor het niet dragen van een autogordel. Twee automobilisten reden te hard. In de Phoenixstraat kregen 6 automobilisten een bekeuring voor het niet dragen van een autogordel. Eén automobilist belde mobiel (niet handsfree) en kreeg daarvoor een bekeuring.

Jongen aangehouden voor poging diefstal
Delft - Een oplettende getuige meldde woensdag 18 februari omstreeks 18.10 uur dat een groepje jongeren op de Herculesweg probeerde een bromfiets te stelen. De getuige belde direct de politie die ter plaatse poolshoogte ging nemen. Op basis van het door de getuige opgegeven signalement werd in de omgeving een 13-jarige Delftenaar aangehouden. Zijn ouders werden in kennis gesteld van zijn aanhouding. De jongen verklaarde op het politiebureau dat hij de bromfiets niet wilde stelen, maar er met zijn vrienden op wilde zitten en gas wilde geven. Hij kreeg een HALT-verwijzing en mocht met zijn ouders mee naar huis.
Rookpauze wordt koperdieven fataal
Zoetermeer - Agenten hielden woensdag 18 februari twee mannen aan voor de diefstal van koperen leidingen uit een leegstaand seniorencomplex aan de Ambachtsherenalaan. De politie werd rond het middaguur gewaarschuwd door de conciërge van het complex die vreemde geluiden hoorde in het pand. De politie trof daarop even later twee Leidschendammers van 19 en 23 jaar aan. De mannen bleken koperen leidingen uit het slooppand te hebben verwijderd. De leidingen zaten in tassen en stonden klaar om te worden meegenomen. De verdachten hadden besloten voor hun aftocht nog even een sigaretje te roken. Dankzij de ingelaste rookpauze konden de agenten hen aanhouden. De politie hield de rokende mannen aan en nam hen mee naar het politiebureau.

Man met invalidenvoertuig te water
Zoetermeer Een 71-jarige Zoetermeerder reed woensdag 18 februari omstreeks vier uur s middags door nog onbekende oorzaak met zijn invalidenvoertuig het water langs de Voorweg in. Een 25-jarige vrouw zag het ongeval gebeuren en hielp de man op het droge. Hij is daarna voor controle per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft het voertuig later uit de sloot getakeld.